Indie Herdenking Breda 2009

Artikel in BN De Stem

door Janine van de Casteel.
maandag 17 augustus 2009

BREDA – Het is al 64 jaar geleden dat Nederlands-Indië werd bevrijd, maar de jaarlijkse herdenking trekt steeds meer bezoekers. Ruim vijfhonderd belangstellenden, onder wie twintig veteranen, kwamen zaterdag naar Huize Raffy aan de Bernard de Wildestraat voor een sobere, emotionele plechtigheid.

Dit jaar onder het thema ‘Bewogen jaren’. Zeer toepasselijk, vond locoburgemeester Snier. “Verwoestende bommen maakten in augustus 1945 een einde aan de Japanse hegemonie, maar daarmee was de vrede nog geen feit en waren de bewogen jaren pas op de helft. Geen tijd om op adem te komen. De Bersiap-periode die volgde, was vol gevaar, onzekerheid en geweld en kostte duizenden mensen het leven.” Snier wees er in dit verband op dat in het huidige Indonesië ook weer aanslagen worden gepleegd en dat onderlinge strijd en terreur aan de orde van de dag zijn. “Zulke bewogen jaren moet men elkaar niet aandoen. Vrede is een te groot goed om te verkwanselen” , zei hij.

Geen applaus, maar doodse stilte na de verschillende toespraken. Ankie Cordier de Croust, die als peuter met haar moeder in het Lampersari Jappenkamp zat, kwam naar voren met een knuffelhondje. Zij las een aangrijpend gedicht voor over de angst van kinderen die alleen hun knuffel hadden, waar moeder dan weer geld of sieraden in had verstopt.

De bewogen jaren duurden voor velen ook na de Bersiap-periode nog voort. Sommige Molukkers die naar Nederland repatrieerden, een nieuw bestaan opbouwden en vochten voor eerherstel, vinden zelfs dat die jaren nog altijd niet voorbij zijn.

Nadat de veteranen een eregroet hadden gebracht, was er een minuut stilte. Na het hijsen van de vlag werden tientallen bloemstukken en boeketten aan de voet van het Indië-monument gelegd.

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management