Indische Salon
2024-10-13
Belcrumhuis

Waar komen Nederland, Indonesië en de Molukken samen en wat betekent die mengelmoes eigenlijk? Wat de één typisch Indisch vindt, is voor de ander misschien ‘gewoon’ Nederlands. Samen gaan we opzoek naar de oorsprong van tradities en identiteit.

In deze tijd geven verschillende generaties hun eigen invulling aan wat het betekent om roots te hebben in Indonesië. Daardoor ontstaat er een fusion van verschillende stijlen, tradities en kenmerken die tegenwoordig aan het Indisch, Indonesisch of Moluks zijn wordt gegeven.

Waar ontmoeten culturen elkaar en hoe krijgt dit vorm? En wat heeft dat met het thema Echt nep te maken, die nu in de maand van de geschiedenis naar voren komt.

Gitaarverhalen

Kom dan naar de Indische Salon, waar Stephanie Teekens, auteur van het boek ‘Mama, waarom zijn wij Indo’s?’, haar nieuwste project presenteert. In dit project eert zij de Indische en Molukse gitarist en onderzoekt zij de rol van de gitaar in de identiteit van Indische en Molukse Nederlanders. Haar doel is om de verhalen van deze muzikanten vast te leggen en over te dragen aan toekomstige generaties.

Theater, kunst en een culinaire twist

Maar er is meer! Theatermaker Storm Boender, beeldend kunstenaar en batik-onderzoeker Sabine Bolk, en het culinaire duo Massimo Zallu & Debora Dom geven elk hun eigen artistieke vertaling van dit bijzondere thema. Als afsluiting nodigt gitarist Peter Warlich, bekend van de theatershows van Ricky Rissoles, iedereen uit om mee te doen aan een jamsessie – dus breng je instrument mee en speel mee!

Daarnaast zorgt cateraar Makanan voor heerlijke snacks, zodat er volop ruimte is om samen te genieten, te verbinden en verhalen te delen in de knusse huiskamersetting van het Belcrumhuis.

De Indische Salon Breda is een samenwerking tussen Stichting Arjati, het Indisch Herinneringscentrum en de Bredase Maand van de Geschiedenis.

 

 

Mede mogelijk gemaakt door