Rondleiding expositie onzichtbare verhalen

Op zondagmiddag 7 Mei opende met veel belangstelling de expositie Onzichtbare Verhalen van beeldend kunstenaar Gwendolyn van der Velden in samenwerking met Stichting Arjati in de Nieuwe Veste Centrum bibliotheek te Breda.

In het teken van de herinnering aan de overdracht van West-Papoea / Nieuw-Guinea aan Indonesië 61 jaar geleden, heeft Gwendolyn van der Velden meer dan 38 gesprekken gevoerd met verschillende generaties waarvan deze gebeurtenis hun leven voor altijd beïnvloed. Deze individuele gesprekken die het afgelopen jaar plaatsvonden in o.a. het Indisch Museum Selamanya Di Dalam Hatiku te Breda, zijn verwerkt in metafysische portretten in aquarel. De kleurrijke portretten van verschillend formaat zijn door de ruimte van de Nieuwe Veste verspreid, in clusters, terwijl hun ogen je volgen. Ze kijken je aan met gemengde gevoelens, alsof ze op het punt staan je hun verhaal te vertellen.

Als we de plattegrond volgen, komen we ook bij een video-installatie, met de opnames ten tijde van het gesprek, gefilmd door Arjati´’s vrijwilliger Ruud Mosies. We zien verscheidene ingekorte gesprekken waar mensen voor de camera vertellen over in hoeverre de overdracht hun leven en hun familie heeft veranderd. Ook komen er in de video fragmenten voorbij waarin we zien hoe Van der Velden schildert terwijl ze het gesprek aan gaat.

Het tweede gedeelte van de video toont het verhaal van Nico Jouwe, zoon van Nicolaas Jouwe, de Papoea Leider die in 1961 tot vicevoorzitter van de Nieuw-Guinea Raad in toenmalig Nederlands-Nieuw-Guinea werd gekozen ( zie film “ land zonder koning” IKON 2008). Terwijl Nico zijn familieverhaal vertelt vanuit zijn positie als kind uit een familie in politieke ballingschap, zien we het maken van een aquarel waarin langzaam maar zeker een portret opkomt en hier dezelfde ogen naar ons terug kijken.

De expositie werd geopend door Arjati ́s voorzitter Dewi van Hoek en ex-voorzitter Magda Wallenburg. Het podiumgesprek begon met genodigden sprekers waren Wyb Verhoek, ex-militaire Nederland West-Papua, Vera Andreas, eigenaresse van Toko Y-von en oprichtster van Stichting Indisch Dordrecht en Ron Lindeman, die over hun verbondenheid met West- Papoea en Nieuw Guinea spraken. De moed om hun verhaal met het publiek te delen, gaf anderen ook de kracht om de te spreken en gaf deze middag een speciale wending.

Komende 10 en 11 juni ( 15:00 verzameling bij ‘BOMEN, horeca Nieuwe Veste’ ) is er de mogelijkheid om met de kunstenaar een rondleiding te maken in de Nieuwe Veste. U kunt hiervoor intekenen door een email te sturen naar indischmuseum@arjati.nl

Het is ook nog mogelijk om een Papua print à €28,90 aan te schaffen. De opbrengsten hiervan worden gebruikt om de catalogus te financieren. Voor meer informatie met betrekking tot het aanschaffen van een Papua print, stuur dan een mail naar indischmuseum@arjati.nl.

De expositie is nog te bezichtigen tot en met 11 juni in de Nieuwe Veste, Bibliotheek Centrum.

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management