Onzichtbare verhalen

Met de expositie Onzichtbare Verhalen heeft beeldend kunstenaar Gwendolyn van der Velden, een gezicht gegeven aan de herinneringen van 3 generaties, die zich verbonden voelen met West-Papoea / Nieuw- Guinea. De expressie vanuit elk geschilderd portret is beïnvloed door de inhoud van het persoonlijke verhaal.

De opening van de expositie is op 7 mei van 15:00 – 16:30 uur en de expositie zal te zien zijn van 7 mei tot en met 11 juni. De locatie van deze expositie:

Nieuwe Veste
Bibliotheek Centrum
Molenstraat 6

Naar aanleiding van de kunstenaar’s onderzoek naar haar eigen identiteit als Nederlands Indische 2e generatie kwam er een samenwerking tot stand met de Stichting Arjati. De doelstelling van de Stichting: is het behoud en het overdragen van het Indisch Cultureel Erfgoed. Dit project staat in het teken van de herinnering aan de overdracht van West-Papoea / Nieuw-Guinea aan Indonesië 61 jaar geleden. Na de Indonesische
onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) was alleen Nieuw-Guinea in deze regio onder Nederlands bestuur gebleven. Op 1 oktober 1962 werd het Nederlandse bestuur overgedragen aan een tijdelijke VN-bestuur (UNTEA) en op 1 mei 1963 nam Indonesië de feitelijke macht over.


In de context van de beeldende kunst wil Gwendolyn van der Velden een fris beeld geven aan de verborgen verhalen van deze generaties door deze te documenteren en te transformeren in een gevoelsbeeld. De kunstenaar heeft gesproken met 39 ooggetuigen en nakomelingen die verbonden zijn met West-Papoea\Nieuw Guinea. De gesprekken dienen als puzzelstukken van verschillende verhalen die samen een geschiedenis in kaart brengen. Tijdens deze individuele gesprekken schilderde Gwendolyn hun portretten.

De registratie in aquarel is te vergelijken met het maken van een polaroid foto-afdruk. Gedurende het gesprek ontstaat langzaam het beeld door het schilderen van de diverse lagen, waarbij niet alleen water en pigment zich verbind, maar ook het verhaal als extra dimensie een beslissende uitwerking heeft op het uiteindelijke resultaat.
Het geschilderd portret op groot formaat is een menselijk landschap van het gezicht met al zijn bergen en dalen. De filmfragmenten en portretten, die in het Indisch Museum van de Stichting Arjati tijdens de schildersessie opgenomen waren, zullen in de expositie te zien zijn.

Op 7 mei is er van 15:00 tot 16:15 een podiumgesprek met een aantal panelleden. Dit panel wordt vertegenwoordigd door mensen die geportretteert zijn, stichting Arjati en stichting Indisch Dordrecht.

De expositie is een aanzet tot gesprek en reflectie op ons koloniale verleden en de wijze waarop dat doorwerkt en hoe mensen daarmee omgaan. In het podium gesprek zullen meerdere vraagstukken de ronde doen, zoals:
-Hoe verhoudt integratie zich ten opzichte van identiteit.
-Hoe interpreteert en herontdekt de jongere generatie de verhalen van hun voorouders.
-Het thuisvoelen in (de verbondenheid met) je land.
-De invloed van een koloniaal verleden op latere generaties.
-De bijdrage van beeldende kunst, de rol van het museum, als middel van overlevering van verhalen.

Bio Gwendolyn van der Velden leeft en werkt in Lissabon Portugal. Na haar Bachelor in schilderen en tekenen op de akademie Voor Beeldende Vorming in s´- Hertogenbosch, vervolgde zij de postgraduate De Ateliers in Amsterdam. Met het tot tweemaal toe verkregen BKVB fonds gaf haar de mogelijkheid tot verdieping en ontwikkeling in haar werk, exposities, reizen en verschillende residenties. Zij is gerepresenteerd door galerie Belo-Galsterer in Lissabon. https://gwendolynvandervelden.weebly.com/

Ingezonden stuk door Gwendolyn van der Velden

Afgelopen juni heeft de Stichting Arjati, samen met haar vrijwilligers en kunstenaar Gwendolyn van der Velden de expositie Onzichtbare Verhalen in de Nieuwe Veste in Breda met succes afgerond. De expositie kwam tot stand naar aanleiding van de kunstenaars onderzoek naar haar eigen identiteit als Nederlands Indisch 2e generatie en de verhalen over de implicaties op families na de overdracht van Nederland in West -Papoea\Nieuw Guinea aan Indonesië 61 jaar geleden!

Door middel van kunst als medium wilde zij deze verhalen transformeren in een gevoelsbeeld, dat een geschiedenis in kaart brengt, die nog steeds van de dag op vandaag een werkelijkheid is. De fantastische inzet van Stichting Arjati, Marjolein Neervens projectleider cultuur & ontmoeting Bibliotheek Breda en haar medewerkers hebben de vernissage in een speciaal daglicht kunnen zetten, waardoor onze podium gasten zoals o.a. Vera Andreas, Ron Lindeman en Wyb Verhoek, hun verhaal konden doen voor een live publiek. Hetgeen de toonzette voor deze emotionele expositie waarin meer dan 42 mensen hun verhaal deelden met de kunstenaar, om deze te mogen omzetten in de getoonde metafysisch portretten en video opnamen!

De kunstenaar ontving voornamelijk mensen op afspraak in het Indische Museum, “Selamanya di dalam hatiku op de Joseph Poelaerstraat. Hier werden zij hartelijk ontvangen door vrijwilliger Ellen van Nispen die dit project samen met Dewi van Hoek voorzitter en Magda Wallenburg voormalige voorzitter organiseerden.

Hierbij grote dank ook aan vrijwilligers Forry Brust en Mercedes Hanegraaf, die de heerlijk nasi lunch verzorgde om niet op een lege maag te hoeven werken. !In andere gevallen bezocht de kunstenaar de mensen thuis; met name dank aan woonzorgcentrum Raffy en Dewi van Hoek voor de gelegenheid mensen in Raffy te kunnen spreken.

Een ander speciaal moment was bij de familie Jouwe, die hun gastvrijheid en hun huis openstelde voor een ge-improviseerde studio om hun familie verhaal te vertellen vanuit de invalshoek van verschillende generaties!

Door de professionele lens van cameraman en vrijwilliger Arjati, Ruud Mosies legde op verzoek een aantal van deze gesprekken vast. Deze gesprekken werden vertoond in de expositie, samen in een installatie als aanvullend commentaar op de geschilderde portretten!

Dit project is tot stand gekomen door de kunstenaar Gwendolyn van der Velden en de vele hulp van de Vrijwilligers van Arjati. Met grote dankbaarheid voor het initiatief voor sponsoring van voormalige fonds van Stichting Noord Sumatra Documentatie, met name de inspirerende enthousiaste dr. Bert Oudenhoven! Mensen met een groot hart zoals Jane Symons en Grace Maas. En al de mensen die doorgaans dit project zijnde financieel, via materiaal of diensten hebben geholpen.

In navolging van dit project is er een boek in de maak als artistieke editie met een geringe oplage! Hierin zullen de verhalen van de deelnemers samen met hun portret te vinden zijn. Dit zal in alle waarschijnlijkheid rond augustus 2024 uitkomen. Hetgeen ter zijner tijd gecommuniceerd zal worden via Stichting Arjati 

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management