Bredase Maand van de Geschiedenis

Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ zetten we in oktober met het thema Wat een ramp! geschiedenis in de spotlight. Tijdens de BredaseMaand van de Geschiedenis verenigen we de krachten in de stad en brengen we de hele maand een gevarieerd programma op verschillende locaties.  

Sinds 2018 geven Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda lokaal invulling aan de landelijke Maand van de Geschiedenis, om vorig jaar als officiële spin-off verder te mogen gaan. Onder de paraplu van de Bredase Maand van de Geschiedenis doen net als voorgaande edities weer een groot aantal deelnemers mee met evenzoveel activiteiten. Het thema mag dit jaar dan een ramp zijn, op die samenwerking zijn we trots!  

Wat een ramp! 

In ieder mensenleven komen ze voor: rampen. Van een naaste die overlijdt tot een dorp dat wegspoelt. Van geen dak boven je hoofd hebben tot een economie die instort. Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten. Een ramp kent vele verschijningsvormen. In Breda worden we gechanteerd door brandbrieven en blussen we stadsbranden in de 16e eeuw, kijken we naar de rampen die nootmuskaat en de Vrede van Breda veroorzaakten en horen we ook hoe we rampen proberen te voorkomen.  

Een tipje van de sluier?  

Op een originele locatie aan de Tilburgseweg kun je PIANOSTEMMEN ervaren, muziektheater over het verleden van systematische roof van voornamelijk Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. De indrukwekkende voorstelling met maar liefst 18 piano’s stond afgelopen zomer op festival Oerol en kreeg lovende recensies.  

Stichting Arjati zet zich in voor het behoud van het Indisch cultureel erfgoed en vraagt aandacht voor het Indische verhaal met o.a. twee lezingen. Schrijver Suze Zijlstra vertelt over de vergeten verhalen van vrouwen in Nederlands-Indië en hun sleutelrol in de samenleving, terwijl schrijver Anne-Lot Hoek in gaat op de vrijheidsstrijd op Bali. Haar boek is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2022. En samen met het Indische Herinneringscentrum wordt de Indische Salon georganiseerd met aandacht voor het einde van Nederlands Nieuw-Guinea.

In het Mondiaal Centrum Breda wordt een symposium georganiseerd waarin de Vrede van Breda centraal staat. Journalist en schrijver Willem Oosterbeek en directeur van Stichting Musea Bekennen Kleur Aspha Bijnaar, gaan in hun lezingen dieper in op de gevolgen van het handelsverdrag uit 1667 en dan met name voor de Banda-eilanden en Suriname. 

Op de laatste dag van oktober vertelt historicus Femke Deen, op initiatief van Stadssociëteit De Gouden Cirkel, over twee echtgenotes van Willem van Oranje, Anne van Saksen en Charlotte de Bourbon. Hun handelingen waren minder zichtbaar dan die van de Vader des Vaderlands maar waren evengoed van historisch belang en hebben misschien zelfs rampen voorkomen.  

Benieuwd naar alle andere activiteiten? Bekijk het uitgebreide aanbod op www.bredasemaandvandegeschiedenis.nl en laat je verrassen.  

Kick-off  

Wethouder van Cultuur Marike de Nobel zal op zaterdag 1 oktober De Bredase Maand van de Geschiedenis openen. Cultuurhistoricus Lotte Jensen – o.a. bekend van het televisieprogramma Het Verhaal van Nederland – vertelt over de eeuwenoude strijd van Nederlanders tegen het water en hoe die strijd werd verbeeld in de kunst, literatuur en populaire cultuur. Kijk voor het complete programma van de kick-off op bredasemaandvandegeschiedenis.nl. Publiek is van harte welkom bij deze openbare bijeenkomst.  

De BredaseMaand van de Geschiedenis2022 wordt georganiseerd door:  

Art Rendez Vous Breda, Begijnhof Breda, BredaPhoto, Buddy to Buddy, Bureau Pees, Chassé Cinema, Chassé Theater, COC Tilburg Breda, Dansnest, De Gisting, Maczek Memorial Breda, Mondiaal Centrum Breda, Nieuwe Veste, Princenhaags Museum, SeeBreda, Stadsarchief Breda, Stadssociëteit De Gouden Cirkel, Stedelijk Museum Breda, Stichting Arjati, Stichting Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij Breda, Stichting KOP, TG Goed Gezelschap, Vereniging De Oranjeboom en VV Eigenbelang.  

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management