Expositie Nieuw-Guinea

Tijdens de Open Monumenten Dagen op 10 en 11 september 2022  presenteerde Stichting Arjati de Expositie Nieuw-Guinea.

De expositie werd mede mogelijk gemaakt door de medewerking van o.a. de heer Frans Peereland en mevrouw Cordier de Croust. Beiden hebben in Nieuw-Guinea gewoond, totdat zij noodgedwongen verhuisd zijn naar Nederland.

De heer Frans Peereland kwam in Nieuw-Guinea in 1938 als driejarige jongen. Met zijn ouders en later na de oorlog met zijn pleegouders heeft hij gewoond in Manokwari. Hij leefde tussen de Papoea’s, verbleef in een weeshuis en werd later opgevoed door zijn pleegouders. Door de politieke situatie is hij op 24-jarige leeftijd verhuisd naar Nederland.

Mevrouw Ankie Courdier de Croust-Beiten kwam in 1950 naar Nieuw-Guinea. Haar vader was een ondernemer die een land- en tuinbouw bedrijf oprichtte. Later zijn ze een restaurant/eethuis begonnen in Manokwari, genaamd restaurant Zeezicht. Ook zij zijn in de zestiger jaren verhuisd naar Nederland.

Zowel de heer Peereland als mevrouw Cordier de Croust hebben foto materiaal voor deze expositie ter beschikking gesteld. Dit heeft geleid tot een galerij van 30 foto’s afgedrukt op posters en bevestigd op 11 panelen. Deze foto’s geven duidelijke weer hoe de (Indische) Nederlanders toentertijd geleefd hebben. Tevens werden foto’s van diverse families zichtbaar opgesteld.  Een mooi onderdeel van de expositie was de doorlopende presentatie waar meer in detail de geschiedenis werd vertoond.

De objecten die tentoongesteld werden, waren beschikbaar gesteld door diverse personen. Zij kwamen uit hun privé collectie, die aan de Stichting Arjati uitgeleend was. Alle objecten en artefacten zijn van originele oorsprong uit Nieuw-Guinea. Bijzonder waren de speren en pijl en bogen die nog door de oorspronkelijke bewoners gebruikt werden.

De expositie was onderdeel van de Open Monumenten Dagen Breda en een voorloper op de Maand van de Geschiedenis. Voor deze gelegenheid werd de achterzaal van het monumentaal pand Huis van der Donck ter beschikking gesteld. Door de authentieke gang en achterkamer kwamen de mensen dan in een mooie, rustieke ruimte waar de Indische sfeer duidelijk zichtbaar was.

Door de opzet van de foto galerij en de mooie objecten was iedereen direct enthousiast. Er werden mooie complimenten gemaakt aan Stichting Arjati. Het was mooi om te zien dat de mensen in grote getale kwamen en dat er direct een enthousiaste interactie was. Er zijn in totaal 766 personen geteld over 2 dagen.

Stichting Arjati is de organisatie van de Open Monumenten Dagen Breda dankbaar dat zij deel heeft kunnen nemen aan dit evenement. Ook aan Rob Tebbe en Jef havermans is dank verschuldigd voor het ter beschikking stellen van de achterzaal. Tevens wil de Stichting alle personen dankzeggen voor de geleende artefacten; mevrouw ten Dam, de heer van Charldorp, de heer Willemsen, de heer Neeb en de heer Reys.

At last but not least natuurlijk de heer Peereland en mevrouw Courdier de Croust-Beiten, die met hun fotomateriaal de basis van de expositie vormen.

De organisatie Bredase Maand van de Geschiedenis heeft het financieel mogelijk gemaakt om de Expositie Nieuw-Guinea te organiseren. Niet alleen tijdens de Open Monumenten Dagen maar ook tijdens de gehele Maand van de Geschiedenis, die van 1 oktober tot en met 31 oktober gehouden wordt door de gehele stad Breda. Voor deze gelegenheid wordt de Expositie Nieuw-Guinea verhuisd naar de Bibliotheek van de Nieuwe Veste. Meer informatie over hierover of over onze andere activiteiten vindt u op onze website www.arjati.nl of door een bezoekje te brengen aan ons Indisch Museum, Joseph Poelaertstraat 1 in Breda. Openingstijden dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 uur – 15.30 uur.

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management