Expositie het KNIL

Tijdens de Open Monumenten Dagen op 11 en 12 september jl. presenteerde Stichting Arjati de pop-up expositie Het KNIL, een mo(nu)ment om bij stil te staan.

De expositie kon rekenen op heel veel belangstelling. Gelukkig waren er veel vrijwilligers ingezet, die alles probeerden in goede banen te leiden. Helaas lukte het niet om alle belangstellenden – vanwege de aan covid-19 gebonden veiligheidsmaatregelen – voldoende tijd te bieden om de expositie goed te bekijken en om rustig met vrijwilligers in gesprek te gaan.

Bent u niet in de gelegenheid geweest om onze expositie te bezoeken of was de tijd tijdens de Open Monumenten Dagen te kort? Van 1 oktober tot en met 31 oktober tussen 10.00 uur – 14.00 uur kunt u de expositie (opnieuw) bezichtigen in het bedrijfsrestaurant van De Teruggave, Gasthuisvelden 11 in Breda. Meer informatie over deze en andere activiteiten, die plaatsvinden in het kader van de Bredase Maand van de Geschiedenis met het thema Aan het werk! vindt u binnenkort op onze website.

Een terugblik door de ogen van vrijwilligers en vrienden van Stichting Arjati volgt hieronder.

Het weekend van 11 en 12 september was voor veel Nederlandse bezoekers. een eyeopener. Velen wisten niet wat het KNIL heeft betekend voor Indische Nederlanders, Molukkers en de Nederlanders, die in Indië gevochten hadden voor Koningin en Vaderland. De verhalen, die door ons zijn verteld en de verhalen, die wij van bezoekers hoorden, vielen samen. Het verdrongen verdriet, de door ouders en grootouders nooit vertelde vreselijke ervaringen vonden tijdens de expositie gehoor en medeleven. Voor mij persoonlijk, was het een eer om de verhalen van mijn familie te mogen vertellen. Verhalen, die niet vergeten mogen worden. Wel was het heel moeilijk dat je geen arm om de mensen heen kon leggen als troost. ~Ellen~

Zoveel belangstelling dat ik mijn verhaal verschillende keren verteld heb was niet saai. Iedere keer vernieuwend door andere vragen van bezoekers, nieuwsgierig naar dat stukje verleden. Als vrijwilliger heb ik bijgedragen aan dat stuk geschiedenis van mijn vader de bezetting van de Japanners, de Bersiap periode, het KNIL en het vertrek uit Nederlands Indië. Het voelt goed om daar over te vertellen. Ik heb Paul Depla, de burgemeester van Breda en Marianne de Bie, de wethouder gesproken over mijn verhaal  en over de prachtige ruimte die we mochten inrichten. Een mooi pand en zeker een Indisch museum waardig. ~Donald~

De open monumentendag was een groot succes. Door de ligging van het mooie pand in de Boschstraat konden wij zelfs al op zaterdagochtend hiervan profiteren. De pop-up tentoonstelling over het KNIL kon op veel belangstelling rekenen van de bezoekers. Het deurbeleid max. 15 mensen binnen en de looproute binnen werkte over het algemeen goed. De paardentram naar de Driesprong was ook populair bij jong en oud, maar ook hier moest een maximum aangehouden worden. Ik hoop dat de koetsier uiteindelijk zijn koffie heeft kunnen opdrinken. ~Cri~

Mijn ervaringen op zondag in het Van der Donckhuis. Ik was reuze blij met het feit dat de geschiedenis van het huis voor een deel samenhing met één van de bekendste gebeurtenissen in de bewogen geschiedenis van de vestingstad Breda tijdens de 80-jarige oorlog en met de Nederlandse vestiging in Amerika, namelijk Nieuw Amsterdam (New York). Daardoor kon ik de geschiedenis van het huis en zijn bewoners een plek geven in de geschiedenis van Breda. Het was vijf uur voor ik er erg in had en ik heb zeer genoten. Voor herhaling vatbaar! ~Bert~

Open Monumentendag in Breda, de stad waar zovele Indische en Molukse families werden “opgevangen” na de repatriëring uit hun geboorteland. Een echte Brabantse stad, waar tussen de gerepatrieerden en de stad een synergie ontstond, Breda werd ‘thuis!’ Veel verhalen zijn nog niet verteld, dat het niet aan de Bredanaars ligt bleek gisteren. Onverwachts kreeg ik de gelegenheid een kleine bijdrage te leveren aan de pop-up expositie, met als thema KNIL en Breda, georganiseerd door de Stichting ARJATI in het “oude” Raffy gebouw in de Boschstraat. Wat een interesse en betrokkenheid van de gasten, fantastisch dat ze zo in grote getale kwamen en dat er zo’n enthousiaste interactie op gang kwam! Fijn dat ik de deur van het verleden op een kier mocht zetten en het ‘Indisch zwijgen’ even mocht doorbreken… ARJATI en Breda, terima kasih! ~Walter~

Zulke mooie woorden maakt Stichting Arjati dankbaar. Zij spreekt dan ook graag haar dank uit aan verschillende organisaties en personen, die dit mogelijk hebben gemaakt.

  • De organisatie van de Open Monumenten Dagen in Breda, dat Stichting Arjati deel uit heeft mogen maken van deze prachtige opzet en zich op alle vlakken ondersteund heeft gevoeld.
  • Jef Havermans en Rob Tebbe, die ons letterlijk en figuurlijk de ruimte hebben gegeven om in hun monumentale pand in de Boschstraat onze pop-up expositie Het KNIL, een mo(nu)ment om bij stil te staan te kunnen houden.
  • De organisatie van de Bredase Maand van de Geschiedenis die het financieel mogelijk heeft gemaakt om deze nieuwe expositie, die als opmaat gezien kan worden voor de Maand van de Geschiedenis, te kunnen ontwikkelen.

Mochten wij uw interesse gewekt hebben en smaakt dit naar meer; kom dan op bezoek bij het Indisch Museum, selamanya di dalam hatiku aan de Joseph Poelaertstraat 1 in Breda.

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management