Open Monumenten Dagen

Op zaterdag 11 en zondag 12 september zijn de Open Monumenten Dagen. Stichting Arjati is één van de organisaties die tijdens de Open Monumenten Dagen in Breda aandacht geeft aan het cultureel Indisch erfgoed. In het verlengde hiervan heeft de organisatie van de Open Monumenten Dagen de theatervoorstelling Hallo Bandoeng naar Breda kunnen halen.

Het KNIL, een mo(nu)ment om bij stil te staan

In het rijksmonument waar ooit Verzorgingshuis Raffy gevestigd was, vind je tijdens de Open Monumentendagen de pop-up expositie van Stichting Arjati. De pop-up expositie geeft een beknopt overzicht van de geschiedenis van het KNIL. In de expositie gaat het niet alleen om de feitelijke geschiedenis, maar wordt ook aan de hand van 10 persoonlijke verhalen in woord en beeld gebracht hoe verweven het KNIL is met hun leven. Tegelijkertijd is de lange historie van Nederlands-Indië met Breda terug te zien. 

De expositie is te bezoeken op zaterdag 11 en zondag 12 september tussen 11.00 uur – 17.00 uur. Voor het bezoeken van deze expositie is het niet nodig om te reserveren. Echter vanwege de maatregelen, die we nog steeds moeten treffen met betrekking tot het voorkomen van corona, is de expositie met maximaal 5 personen tegelijk te bezoeken. Daarnaast kunnen een aantal personen in de gang naar de expositieruimte toe ‘wachten’ totdat ze aan de beurt zijn. Om het wachten wat te verzachten kunt u hier een kijkje nemen tussen divers informatiemateriaal, snuffelen tussen onze 2e hands Indische boeken die voor een klein prijsje te koop zijn en een blik werpen in de monumentale voor- en achterkamer van het pand.

Vrijwilligers van Stichting Arjati zijn aanwezig om u te ontvangen.

Moluks erfgoed in de Immanoe-El kerk

Niet alleen in de Boschstraat kunt u zich verwonderen over wat het Indisch en Moluks cultureel erfgoed te bieden heeft. In de Immanoe-El kerk, Terschellingstraat 1, in de wijk De Driesprong Breda laat de Molukse kerk u kennis maken met ‘De geuren en kleuren van de Molukse kerk’. Er wordt teruggeblikt op het verleden en onze gedeelde geschiedenis. Natuurlijk wordt er ook vooruit gekeken naar de toekomst.

De rondleidingen starten ieder uur (11.00 / 12.00 / 13.00 / 14.00 / 15.00 /16.00 uur) en er kunnen per rondleiding maximaal 45 personen mee.

Voor de rondleiding moet er vooraf een plek gereserveerd worden.

Tussen de Molukse kerk Immanoe-El en de pop-up tentoonstelling van Stichting Arjati in de Boschstraat 57 rijdt er gedurende de dag een paardentram als pendeldienst. De laatste rit vertrekt vanuit de Boschstraat rond 15.30u. Vanuit de Immanoe-el kerk terug naar het centrum (Boschstraat) vertrekt de laatste tramrit om 17.00u

Alleen op zaterdag!: Theatervoorstelling Hallo Bandoeng

In de trouwzaal van het Stadhuis is de ontroerende muzikale theatervoorstelling ‘Hallo Bandoeng!’ te zien, over de waarde te weten waar je vandaan komt.

In een vergeten ruimte tracht een telefoniste al 40 jaar lang oude verdwaalde berichten uit de ether op te vangen. Berichten die Nederland nooit hebben bereikt. Ze probeert familiegeheimen uit het voormalig Nederlands-Indië te ontrafelen en de pijnlijke ‘radiostilte’ te doorbreken. De enige persoon die haar antwoorden kan geven, is haar vader. Maar hij zwijgt.

Actrice en theatermaakster Loulou Rhemrev is van Indische afkomst. Naast geromantiseerde verhalen over de Tempo Doeloe krijgt zij een onbegrepen spanning mee van haar vader. Het blijken diepliggende ‘geheimen’ die worden verzwegen omdat ze té aangrijpend zijn. Ze gaat op zoek naar de vragen die haar leven beheersen.

De voorstelling ‘Hallo Bandoeng’ in het Stadhuis is alleen op zaterdag om  13.00 uur en 15.15 uur.

Reservering is verplicht via de website van de Open Monumentendagen.

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management