Hoe dan, Dese?

Madjoe Dua Utrecht organiseert verschillende activiteiten rondom het Indisch Erfgoed. Zo hebben zij een theatervoorstelling gemaakt ‘Hóe dan, dese?!. Met deze theatervoorstelling doen zij een poging het Indische gevoel zichtbaar te maken. Afgelopen zondag 28 september was de première en Charlene, Dewi, Elly en Renée waren daarbij. Hoe dit door hun ervaren is, beschrijft Elly in onderstaand verslag.

Zondagochtend, 29 september 2019.

Op weg met de trein vanuit Breda naar Utrecht om in het Stut Theater de voorstelling te gaan beleven: Hóe dan, dese?!. De voorstelling wordt door het toneelgezelschap beschreven als een Unieke voorstelling voor iedereen die benieuwd is naar, of zich herkent in het verhaal. De voorstelling gaat in op het verhaal van de eerste en tweede generatie indo’s maar ook, het verhaal van de derde generatie.

In ieder geval waren niet alleen wij, Dewi, Charlene, Renee een vriendin van Renee en ik aangenaam verrast van wat wij die middag te zien kregen. Aan het publiek te merken, waren zij ook net zo aangenaam verrast als wij.

Er waren tickets te koop inclusief lunch waarbij de lunch om 13:00 uur geserveerd werd of enkel een ticket voor de voorstelling die om 14:00 uur begon. De lunch bleek al heel snel uitverkocht te zijn. Wij werden die middag tijdens de lunch verrast met een heerlijke nasi kuning, gado gado en pittige kip in ketjapsaus.

Tijdens de lunch nam de heer Middel (90 jaar) het woord en vertelde hij zelf een klein stukje over zijn Indische achtergrond en las hij een prachtig gedicht voor waarin het Indische gevoel werd omschreven.

Om 14 u startte de voorstelling en wisten wij totaal niet wat wij konden verwachten. De acteurs in de leeftijd van 24 tot en met 84 jaar zaten met 6 personen op een rij en achter hen dito zes schermen.

De voorstelling duurde 1 uur, maar van de eerste minuut tot de laatste werden wij geboeid door hoe de acteurs de voorstelling brachten. Een persoon begon met de zin: ik zie het al gelijk….aan de ogen, aan de huid aan de lengte etc…De anderen beaamden dit…

Aan mij zien ze het zo, zei er weer een….Ja zei de ander, aan mij ook…

Een persoon zei: tegen mij zeggen ze: ben jij spaanse, ben jij italiaanse, ben jij turkse, ben jij marokaanse….Het was allemaal zo herkenbaar maar ook zo uniek gebracht…

En toen werd op zeer bijzondere wijze ieder zijn geboortedatum omgeroepen….Het begon met de eerste persoon die in 1938 was geboren, net voordat de japanners Nederlands Indië binnenvielen en zaten wij met allen ineens in Nederlands Indië van 1938 waar op school les werd gegeven waarin precies uit werd gelegd hoe de natuur in Nederland er uitzag…welke vogels daar leefden ect…

De persoon geboren in 1948 zagen wij Nederland binnenkomen, kreeg van een Nederlander een appel die bijna in lettergrepen zei: dit is een appel… Zij nam het aan en riep in vloeiend Nederlands: kijk eens allen, hier appels…De man van wie zij de appel kreeg, verbaasd achterlatend dat zij Nederlands sprak….

en zo belandden wij in het jaar 1946, 1954, 1975 en 1995… Iedere generatie vertelde stukje van zijn eigen Indisch zijn.

Alles werd luchtig gebracht, maar ook met serieuze ondertoon…. Het gaf ons genoeg stof tot nadenken. De jongeman geboren in 1995 was inmiddels hartstikke blond en wilde maar eens dat mensen zeiden: heee…ik zie iets Indisch in jou….Paar jaar geleden ging hij naar Indonesië, naar de plaats Bandung waar zijn opa was geboren….Prachtig hoe hij als kleinzoon die eerst niet echt iets met zijn Indische opa had, de laatste dag van zijn verblijf door de geboorteplaats van zijn opa liep en hoopte ineens iets te voelen…..Pas bijna op het laatst gebeurde het…..

“Hoe dan, dese” was een meer dan boeiende en verrassende voorstelling waar je door ieder van de acteurs iets meekreeg van het Indisch zijn en zeer zeker ook stukje geschiedenis Nederlands Indië! Deze voorstelling is een aanbeveling voor Indische Nederlanders, maar zeker ook voor Nederlanders die een klik hebben met het Indische, maar ook voor Nederlanders die er geen klik mee hebben maar heel graag willen weten waar het nu over gaat…

Wij van ons gezelschap van die middag vonden het een topvoorstelling en zo te horen van de vele mensen na afloop, waren die dezelfde mening toegedaan als wij. Mocht het je lukken, ga dan beslist naar een van deze voorstellingen…

Hoe dan dese….? wij weten in ieder geval dat “dese: voor ons meer dan geslaagd was!

Elly Hoed. vrijwilliger Stichting Arjati

Ook naar de voorstelling? Dat kan nog in de volgende plaatsen.

  • Amstelveen, Theater Platform, Stadsplein 97: 12 oktober 2019 aanvang 20.00 uur.
  • Den Bosch, Wederkomstkerk, Rijnstraat 20: 19 oktober 2019 aanvang 20.00 uur.
  • Amersfoort, Het Klokhuis, Weberstraat 2: 26 oktober 2019 aanvang 20.00 uur.

Meer weten over Madjoe Dua, kijk dan op hun website
https://madjoeduautrecht.nl/

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management