Op deze pagina
Stichting Arjati organiseert in het Belcrumhuis een Indische Salon in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum en de Bredase Maand van de Geschiedenis.
De voorbereiding en uitvoering lag in handen van een groep enthousiaste dames, die onder de naam 'Arjati Jong Bloed' bekend staat.
Thema 'Echt Nep'
In deze tijd geven verschillende generaties hun eigen invulling aan wat het betekent om roots te hebben in Nederlands-Indie/Indonesie. Daardoor ontstaat er een fusion van verschillende stijlen, tradities en kenmerken die tegenwoordig aan het Indisch, Indonesisch of Moluks zijn wordt gegeven.
Waar ontmoeten culturen elkaar en hoe krijgt dit vorm? En wat heeft dat met het thema ‘Echte nep’ te maken, dat nu in de maand van de geschiedenis naar voren komt?
Compilatie door Ruud Mosies
Alle video's door Ruud Mosies
Kacang Pedis - Het Indo Cafe
Peggie Fagnotti, Yin Lauw en Maureen de Vries vormen samen de club ‘Kacang Pedis’, die achter het Indo Cafe staan.
Met Het Indo Café willen we die verhalen delen en de dialoog aangaan over wat het betekent om Indisch te zijn. Samen willen we ontdekken hoe onze culturele achtergrond ons verbindt, zeker nu we in een tijd leven waarin veel mensen zich eenzaam voelen en er meer verdeeldheid lijkt te zijn.
Met ons spel “Kampong kennis” gaan we met jullie in gesprek over wat is nu echt Indisch? En wat is nep? Voer met ons een Gado Gado gesprek net zo gevarieerd als een salade.
'Mama, waarom zijn wij Indo's?'
Stéphanie Teekens bracht in 2021 het kinderboek ‘Mama, waarom zijn wij Indo’s’ uit in eigen beheer. Hierna volgde al snel de gelijknamige podcast, die dieper ging op de onderwerpen uit het boek. Het boek en de podcast vertellen het familieverhaal van Stéphanie, met haar eigen dochter en vader in de hoofdrol.
Tijdens de salon zal ze vooral vertellen over haar tweede podcast, genaamd ‘Gitaarverhalen’. Zowel op Spotify als op Youtube spreekt ze met Indische/Molukse gitaristen die een bijzonder verhaal bij hun gitaar hebben. Deze podcast heeft geleid tot een fotoboek over de Indische/Indo/Molukse gitarist dat zij samen met fotograaf Dagmar Rijgersberg maakt. Dit boek zal in maart 2025 verschijnen en de voorbereidingen zijn al in volle gang!
Daarnaast is Stéphanie ook heel actief in de Indische gemeenschap in Dordrecht. Zij is sinds 2022 bestuurslid van Stichting Indisch Dordrecht en organiseert met de stichting bijeenkomsten, herdenkingen, filmavonden, theatervoorstellingen en etentjes voor de Indo gemeenschap in Dordrecht en omgeving.
Wat maakt nou echte batik?
Sabine Bolk, een Nederlandse kunstenaar en batikonderzoeker, gaat in een “hands-on” presentatie samen met het publiek bekijken wat maakt nou een echte batik. Hoe is deze te herkennen tussen andere stoffen met uitsparingtechnieken en hoe onderscheid je een echte batik van een namaak?
Op haar blog ‘The journey to Batik’ schrijft ze over haar reizen en onderzoek. In 2009 en 2016 ging Sabine naar Java, Indonesië, om het proces van het maken van batik te documenteren.
In 2019 ging ze naar Indonesië om haar onderzoeksproject ‘Retelling the History of the (Indo-)European Influence on Batik’ te lanceren. Van 2019 t/m 2021 was Sabine, Research Associate bij het Research Center for Material Culture in Leiden om onderzoek te doen naar de batikcollecties in Nederlandse musea en archieven.
In haar huidige onderzoek richt ze zich naast de maker ook op de drager. In 2023 maakte ze de tentoonstelling Masa depan Batik | Future of Batik in het Erasmus Huis in Jakarta, Indonesië.
Koken zoals vroeger thuis
Massimo: “Zoals mijn oma altijd zegt: “Blijven proeven. Kurang iets? Dan voeg je dat toe. Koken is kira kira hè!”
Als een 3e generatie Indo vind ik het belangrijk dat familierecepten bewaard blijven. Dat betekende dat ik flink aan de bak moest. Deze Indo wist niet eens hoe een rijstkoker werkte! Gelukkig heb ik inmiddels het een en ander geleerd van mijn broer en oma.
Een recept geven/krijgen binnen de Indische/ Molukse gemeenschap is een uitdaging. Ga je echt jouw familierecept delen of pluk je een recept van het internet? Of laat je stiekem een aantal ingrediënten weg zodat het gerecht nooit hetzelfde zal smaken zoals hoe jij het maakt? Koken gaat op gevoel; iedere hand is dan ook anders. Heel frustrerend als je een recept hebt gekregen en het smaakt niet zoals jij bij oma. Zoals mijn oma altijd zegt: “Blijven proeven. Kurang iets? Dan voeg je dat toe. Koken is kira kira hè!’ Conclusie? Lekker zelf proberen! Dus, ayo masak!
Debora: “Kook op de manier dat jou het gevoel van thuis geeft.”
Dat er vroeger thuis altijd Indisch eten op tafel stond was voor mij iets vanzelfsprekends. Totdat ik voor een paar jaar verhuisde naar Italië. Op de momenten dat ik heimwee had, snakte ik naar Indisch eten. Sindsdien ben ik zelf Indisch gaan (proberen te) koken, met voornamelijk mijn moeders recepten die het weer van haar moeder had geleerd.
Ik schrijf ‘proberen’, want er staat natuurlijk niet beschreven hoeveel er van alles in het gerecht hoort, gewoon een beetje dit een beetje dat. Dat vind ik eigenlijk echt Indisch. Het doen met wat je hebt. Dit wil ik dan ook doorgeven aan de volgende generatie: “Kook op de manier dat jou het gevoel van thuis geeft”
Jam sessie
Liefde voor de gitaar en voor muziek is binnen de Indische en Molukse gemeenschap heel belangrijk. Dat is voor Peter Warlich niet anders, hij heeft in vele bands gespeeld en is nog altijd heel actief in de muziek. Afgelopen jaar stond hij samen met @ricky_risolles op het podium tijdens de voorstelling ‘Dat heeft zo’n Indo tòg niet nodig!’. Dus wie kan er beter deze middag afsluiten dan Peter?
Als jamsessie leider heeft hij een aantal muzikanten om zich heen en sluiten ze samen met jou deze Indische Salon af!! Spring net als Daniel Bloem Beretty (Masada) bij de band op het podium en laat de zaal uit hun stoelen komen. Want deze salon afsluiten met een Potjo Potjo tijdens @bredase_maandvandegeschiedenis hoort er echt bij!
Recepten van Massimo en Debora
Frikadel Djagoeng van Massimo
Ingrediënten:
1 blik en 1 blikje Bonduelle mais – 2 stengels lenteui – 10 takjes selderie (ongeveer 30 gram) – 1,5 theelepel zwarte peper – 2 theelepels knoflookpoeder/ 2 à 3 tenen (geen granulaat) – 1,5 a 2 theelepels aromat / zout of bouillonpoeder naar smaak – 1 ei – 5 eetlepels meel – Suiker optioneel indien je mais van een kolf gebruikt.
Tip! Bak één koekje om te kijken of de smaak naar wens is!
Bereiden:
- Laat de mais uitlekken in een vergiet en voeg dit vervolgens in een kom toe.
- Voeg hierbij de knoflook, zwarte peper en aromat/zout/bouillon toe.
- Meng dit.
- Voeg vervolgens de fijn gesneden selderie en lenteui toen en meng dit weer.
- Voeg een ei toe en het meel.
- Maak hier een beslag van.
- Voeg het beslag toe aan een pan met olie en bak de maiskoekjes gaar en goudbruin.
*De hoeveelheden zijn richtlijnen! Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren!
Ketan Unti to go van Debora
Ingrediënten:
250 gram ketanrijst (LET OP: goed wassen en afspoelen en dan een nacht weken in water met een beetje zout. Dit is wel echt nodig zodat de rijst goed kan kleven)
200ml kokosmelk – 2 Pandanbladeren – 6 el rietsuiker – 5 el witte basterdsuiker – 11 el kokosrasp – Zout
Kookgerei:
Stoompan – Pannetje voor kokosmelk – Siliconen cupcake vormpjes – Ijslepel – Vershoudfolie
Bereiden:
- Breng water in de stoompan aan de kook.
- Stoom in een kommetje de kokosrasp ongeveer 10 minuten. En zet deze weg.
- Giet de geweekte ketanrijst af en doe deze met een pandanblad in de stoominzet en laat het 15/20 min stomen (de rijst is nu nog niet gaar).
- Verwarm in de tussentijd de kokosmelk met een pandanblad en een beetje zout, niet laten koken.
- Roer de ketanrijst na het stomen door de kokosmelk, controleer of er nog genoeg water in de stoompan zit en doe de ketanrijst daarna weer terug in de stoominzet. Stoom weer 15/20 min.
- Doe beide soorten suiker bij de kokos en meng het goed.
- Je snijdt stukken vershoudfolie en plaatst ze in de cupcake vormpjes. Deze vul je met 1 tot 1,5 el (naar eigen smaak) suiker/kokos mengsel, druk het goed aan.
- Na 15/20 min proef je de ketanrijst of deze gaar is (=zacht) en kleeft. Zo nee, dan stoom je nog langer. Zo ja, dan doe je in elke cupcake vorm met behulp van de ijslepel een flinke bol ketanrijst.
- Druk daarna de bolletjes met behulp van de zijkanten van de vershoudfolie goed plat tot je een stevige vorm hebt en maak deze netjes dicht met de vershoudfolie.
Belangrijk is om snel te werken, in ieder geval moet de ketanrijst nog warm zijn, anders is het lastiger om deze mooi in de vorm te krijgen.
Succes en eet smakelijk!
P.S. Als je geen to go versie wilt maar ter plekke wil eten, sla je het cupcake stuk over. Als de ketanrijst gaar is, schep je het op een gebaksbordje en strooi je het suiker/kokosmengel erover heen. Eet ketan unti lekker warm.