n het kader van '80 jaar vrijheid?', heeft Stichting Arjati verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder ook lezingen. Een van deze lezingen werd gehouden door Jorien Wallast op woensdag 4 juni j.l. in De Nieuwe Veste.
Na de introductie door Ernst Breuer legde Jorien Wallast uit hoe ze is gekomen tot het schrijven van het boek Saluut Batavia.
Een onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Maar dat nooit voor het voetlicht is gebracht. Na vele jaren onderzoek heeft ze ons mee mogen nemen in de geschiedenis van het VK KNIL, het Vrouwen Korps van het Koninklijk Nederlands Indisch leger. Gedurende de Tweede Wereldoorlog en daarna is deze groep vrouwen zeer actief geweest in voormalig Nederlands-Indië.
Ze neemt ons mee in de tijd van de geopolitiek gedurende de periode vanf 1940 en daarna. Wat hebben deze vrouwen van het VK KNIL toch een boeiende, interessante, gevaarlijke en avontuurlijke periode meegemaakt in hun jonge leven. En dat ook met gevaar voor eigen leven. Hun rol is onderbelicht dan wel nooit verteld geweest, terwijl zij juist een grote rol hebben gespeeld in het deel van onze geschiedenis. Jorien heeft een vijftal vrouwen geslecteerd, omdat daar veel informatie over te vinden was en heeft deze in haar boek geportretteerd. Aan de hand van hun verhalen, die stuk voor stuk een geschiedenis op zich zijn, werden we meegenomen in de tijd dat zij dienden voor volk en vaderland. Zij hadden veel betekend en hebben eigenlijk nooit echt de erkenning gehad. De hoop en inzet wordt nu gepleegd om ze alsnog de eer te geven die zij verdienen
De aanwezige toehoorders stelden vragen aan Jorien en kregen zo nog meer inzicht in een deel van de Nederlands-Indische geschiedenis die steeds meer prijsgeeft. Opdat wij herinneren, erkennen, overdragen en leren vanuit ons verleden, maar niet oordelen of veroordelen. Ere wie ere toekomt.
Met dank aan Jorien om ons deelgenoot te maken van onze Nederlands-Indische geschiedenis.