In het kader van het project ’80 jaar vrijheid?’ heeft stichting Arjati verschillende activiteiten opgezet, zie de website.
Op donderdag 15 mei heeft mevrouw Ingrid Dümpel een lezing gehouden met als thema: Van Nederlands-Indië naar Indonesië.
In haar lezing beschrijft ze de geschiedenis, waarop we als toehoorder geen invloed hebben gehad. Door haar objectieve manier van vertellen is een veilige omgeving gecreëerd, waardoor ruimte ontstond voor emoties en ook persoonlijke verhalen.
Mevrouw Dümpel, Inge, hield een mooie en boeiende lezing. Als kind heeft ze de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië meegemaakt. Als overlevende van een Bersiap-kamp, heeft ze als ervaringsdeskundige haar eigen geschiedenis verteld. Hierbij heeft ze vooraf aangegeven dat het haar verhaal is, zoals er ook zoveel andere verhalen zijn.
Haar persoonlijk verhaal wisselde ze af met data en feiten, zonder daarbij een oordelende mening te geven. Het chronologisch verloop van haar verhaal, maakte dat de toehoorders precies konden volgen hoe de Indische geschiedenis in elkaar zit.
Ze gebruikte hierbij muziek, geluidsfragmenten en beelden. Inge vindt dat dit letterlijk en figuurlijk de toehoorder tot inzicht brengt en men ervaart wat dit met je doet. Haar verhaal beklijft hierdoor beter en er waren duidelijke momenten waarbij emoties de boventoon voerden.
Uit de fragmenten waarop ze iets voorlas of vertelde, konden de toehoorders zich goed inbeelden en inleven, in wat dit met de slachtoffers heeft gedaan. Tijdens haar lezing werd in stilte geluisterd; de presentatie eindigde met een spontaan applaus van de toehoorders.
Inge gaf later aan dat de sfeer waarin ze haar verhaal kon vertellen, heel erg fijn aanvoelde, dat men ervoor openstond en dat het haar enorm veel energie gaf.


Na afloop was er ruimte om het eigen verhaal of ervaringen te delen. Complimenten werden gemaakt naar Inge en ze besloot de avond met iedereen ‘duizend jaar vrede’ te wensen.
Namens Stichting Arjati bedanken we de toehoorders voor hun aanwezigheid en Inge voor haar boeiende lezing.





Reacties van toehoorders
Graag wil ik u bedanken voor deze indrukwekkende avond. Uw persoonlijke verhaal afgewisseld met feiten / data, zonder daarbij een sterk veroordelende mening te uitten heeft een grote indruk op mij achtergelaten. Enkele beschrijvingen vanuit het kamp kwamen overeen met de woorden die mijn moeder wel eens uitsprak over haar tijd in het kamp. Ook heel mooi dat u bij aanvang duidelijk aangaf, dat deze avond de geschiedenis zal beschrijven, waarop wij als toehoorder geen invloed op hebben gehad. Mede door deze woorden werd een objectieve en veilige omgeving gecreëerd, met ruimte voor persoonlijke verhalen & emoties. Veel dank hiervoor en ik hoop dat u uw verhaal nog lang aan vele anderen mag blijven voordragen.
Martin Verweel
Lieve Inge, Woorden van bewondering Zonder elkaar te kennen In emotie gedeeld geschiedenis Herinneringen Dochter van een indische moeder van 94 die niet Indo genoemd wil worden en in mijn ogen tot haar eind het meisje zal blijven wiens dromen in angst zijn verpakt Daarom ook dank dat jij je sterk maakt om ons te laten weten. Wens je veel toehoorders. Jij ook Vrede en Vrijheid
Els Neefs
"Een indringend verhaal, verteld door een krachtige vrouw. Naast persoonlijke herinneringen, subtiel gedoseerd, laat zij vooral de feiten spreken. Die vertellen het verhaal, hoe het was, hoe erg het soms was. Feiten die duidelijkheid geven over de geschiedenis van Nederlands Indië naar Indonesië, gedomineerd door eeuwenlange onderdrukking. Feiten over strijd en ontworsteling. Over vergeven. Met aan het einde haar wens voor 1000 jaar vrede..."
Ingrid en Harry Muermans