Vrijheidsmaaltijd

Op deze pagina

Voorbereidingen

Op zondag 5 mei is in Huize van der Donck aan de Boschlaan 57 in Breda de Vrijheidsmaaltijd aangeboden aan 70 gasten. 

Om 12:00 uur startte de dag al voor een aantal vrijwilligers om de locatie – die ter beschikking werd gesteld door dhr. en mevr. Tebbe – in te richten. Tafels en stoelen voor de maaltijd, de muziek en, niet te missen, een tentoonstelling van objecten uit het Indisch Museum gecombineerd met uniformstukken van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek hebben hun plaats gevonden. Koks zijn al langer bezig geweest met de voorbereidingen voor pangsit, gado-gado en saté. 

Welkom

Rond 17:00 uur arriveerden de eerste gasten. Bij binnenkomst ontvingen zij een blik vrijheidssoep, deze werden aangeboden door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Stichting Arjati heeft ervoor gekozen om de soep uit te delen zodat de gasten thuis nog een keer een gesprek kunnen voeren over vrijheid. Wellicht dat de soep ook aanleiding is tot het bespreken van het verhaal van Melvin en de mooie dag in Huize van der Donck.

Voorzitter Dewi van Hoek heette om 17:45 uur de gasten welkom en lichtte het programma toe. Daarna genoot iedereen van de heerlijke maaltijd (de vertrouwde ‘blauwe hap’ volgens enkele veteranen) en de bijbehorende drankjes. 

Stichting Thuis

Veteraan Melvin van Geffen gaf een zeer persoonlijke presentatie over zijn post traumatisch stress syndroom (PTSS), opgelopen tijdens zijn uitzendingen voor Defensie.

Zijn partner, Danyella van Geffen-van Eck, deed ook haar verhaal. Zij legde uit welke impact de PTSS van haar man had en nog steeds heeft op haar en de kinderen. Vervolgens sprak Danyella ook over de Stichting Thuis, die zij samen met Melvin en veteraan Sijmen Schouten heeft opgericht.

Erkenning & waardering van en naar het thuisfront en dierbare naasten staan centraal. De verbinding in het gezin en tussen de gezinnen is de kracht. Binnenkort kunt u meer lezen over deze bijzondere stichting van, voor en door bijzondere mensen. 

Gezellig samenzijn

Daarna kon men nog genieten van de muziek door de band van Inge, Arthur en Rob met gelegenheidszangeres Linda. Rond de klok van half negen rondde Dewi de Vrijheidsmaaltijd af en gingen de gasten huiswaarts. De meeste vrijwilligers bleven nog om de tafels en stoelen in te klappen en om op te ruimen. 

Tot volgend jaar

Het was een zeer geslaagde Vrijheidsmaaltijd, die met steun van de Gemeente Breda kon worden gehouden. Tot volgend jaar!

 

Video van Ruud Mosies

Foto's

Foto's insturen?

Heeft u nog foto’s die hier geplaatst kunnen worden?

Stuur ze dan naar c.banse@arjati.nl

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management