Als ik mijn ogen sluit…..

Chasse Cinema en Stichting Arjati presenteren

Stichting Arjati en Chassé Cinema presenteren op 27 maart 2024 de nieuwe documentaire ‘Als ik mijn ogen sluit…’ over de vrouwen en meisjes die de Japanse kampen overleefden en hoe zij hier later in hun leven mee omgingen.

 

Nagesprek met ervaringsdeskundigen

Na de vertoning zijn Bert Oudenhoven, Renee Fokke en Will van de Corput, vrijwilligers bij Stichting Arjati, aanwezig voor een nagesprek. Zij maakten als kind de kampen mee.

Trailer

Video afspelen

Toelichting bij de documentaire

Wat hebben de vrouwen en kinderen in de Japannerskampen in Nederlands-Indië meegemaakt? Welke wonden en trauma’s zijn daarbij achtergebleven en hoe zijn ze daar tijdens hun leven mee omgegaan? Vrouwen van meer dan 90 jaar oud vertellen over hun intiemste ervaringen tijdens hun periode in het kamp. De Japanse kampen lieten immers grote littekens na, en veel van die littekens zijn nog niet genezen of verdwenen.

De verhalen van de overlevenden werden na de oorlog in Nederland niet meer gehoord of erkend en voor de overlevenden is het moeilijk om te accepteren dat veel mensen weinig weten over deze periode. Dit roept gevoelens van woede op en veroorzaakt opnieuw intense pijn. Als de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze ‘vergeten’ verhalen weer bovendrijven. Wij als kijker kruipen hiermee in de hoofden van de vrouwen die de kampen hebben overleefd.

Van de kampen bestaan weinig foto’s en er is haast geen filmmateriaal. Wel zijn er door de vrouwen en kinderen in het kamp honderden tekeningen gemaakt. Regisseur Pieter van Huystee heeft zelf ook een persoonlijke band met deze geschiedenis, aangezien zowel zijn moeder als oma tot de overlevenden van kamp Tjideng behoorden. Omdat hij met zijn moeder nauwelijks over haar ervaringen heeft gesproken, stelt hij in de film juist de vragen die hij nu niet meer aan zijn overleden moeder kan stellen.

Tickets:

https://www.chasse.nl/nl/programma/9062/pieter-van-huystee/chasse-cinema-x-arjati-als-ik-mijn-ogen-sluit-nagesprek

 

DATUM:

Woensdag 27 maart

AANVANG:

19.10 uur

SPEELDUUR:

94 minuten

REGIE:

Pieter van Huystee

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management