Film in Chasse Cinema

Selling a colonial war

Op woensdag 10 januari is er weer een documentaire film in Chassé Cinema.
 
De onthullende documentaire ‘Indië Verloren…’ belicht op confronterende wijze hoe de Nederlandse overheid decennialang – bijna tot op de dag van vandaag – het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië (1945-1949) in stand hield.
 
De film werpt een scherp licht op de twijfelachtige rol van politici, media en historici in dit proces. Het onthult hoe de regering en topdiplomaten via voorlichtingsdiensten, kranten, bioscoopjournalen en propagandafilms het narratief van haar handelingen tijdens de Indonesische strijd voor onafhankelijkheid stuurden, en uiteindelijk de controle over deze geschiedenis verloren.
 
Internationaal gerenommeerde historici uit onder andere Indonesië, Australië, Amerika en Nederland komen aan het woord om inzicht te bieden in deze complexe geschiedenis.
 
‘Indië Verloren…’ plaatst zo, voor het eerst, deze oorlog en deze geschiedenis in de internationale politieke context van destijds. Het onderzoekt hoe de verschillende frames tot op de dag van vandaag doorwerken.

Trailer

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management