Rondleiding voor Stichting MOOIWERK

Rondleiding voor Stichting MooiWerk

Naast de kookworkshop waren ook de herdenking en een rondleiding in het zomerprogramma opgenomen. 

Hoewel dit vaste activiteiten van stichting Arjati zijn, wilden we een breder publiek trekken. 

Om die reden hebben we besloten om ook deze activiteiten aan te melden in het zomerprogramma. 

Een van de bezoekers van de rondleiding deelt haar ervaring met betrekking tot de rondleiding: 

Reactie van een deelneemster

De aanwezige dames vrijwilligers; Lenny en een 82-jarige dame wiens naam ik helaas niet meer weet, hebben ons heel gastvrij ontvangen met Indonesische spekkoek, koffie en thee en hebben wat verteld over dit museum gevestigd in een hoekwoning. Het museum staat stampvol Indonesische gebruiksvoorwerpen, kunst, voorwerpen zijn geschonken door Indische mensen. De dames vertelde ons dat we vrij rond konden lopen door de beneden- en bovenverdieping. Ze bleken zelf ook in Indonesië te hebben gewoond en de oorlog daar te hebben meegemaakt. 

De vrijwilligster van 82 die als kind met haar moeder in het Jappenkamp heeft gezeten vertelde haar eigen levensverhaal. Dat was zeer indrukwekkend. We hingen bijna 1,5 uur aan haar lippen. Opeens kregen enkele voorwerpen in het museum zoals de katoenen plunjezak een ‘rol’ in het verhaal. Er is veel geschreven over de Jappenkampen en hetgeen de Nederlanders die daar woonden moesten doormaken tijdens de onafhankelijkheidsoorlog maar door dit persoonlijk verslag van een Nederlandse die het heeft meegemaakt kon ‘voelen’ wat die mensen meemaakten. Zowel in Indonesië als (weer terug) in Nederland. 

Zeer indrukwekkend. Ik kan daarom ook iedere vrijwilliger aanraden een bezoek te brengen aan Arjati en hoop dat Mooi Werk! de komende jaren deze excursie opnieuw in haar programma opneemt. 

Na afloop mochten we ieder een boek meenemen; uitgegeven door de Vereniging Kinderen uit de Japanse Bezetting en de Bersiap. Ze wezen ons ook nog op de herdenking die op 15 augustus plaats zal vinden. 

Veel dank voor deze fantastische gratis excursie voor de vrijwilligers van Mooi werk!.’ 

Mocht u zich afvragen welke vrijwilligster haar persoonlijke verhaal vertelde, dat was Renee Fokke. 

Benieuwd naar de (vrijwilligers)activiteiten van MOOIWERK Breda?

Kijk dan eens op hun website.

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management