De Gouden Cirkel

Stichting Arjati bij De Gouden Cirkel

Op 28 augustus had stichting Arjati een hoofdrol bij een activiteit bij De Avenue, georganiseerd door Stadssocieteit De Gouden Cirkel. Arjati is gevraagd het Indisch Cultureel Erfgoed uit te leggen. 

Waar staat de Gouden Cirkel voor: Zij streven ernaar het culturele erfgoed van de stad Breda te bevorderen, in het bijzonder het historische stadsdeel binnen de singels. Ze vinden het ook belangrijk dit erfgoed te integreren in de hedendaagse ontwikkelingen. Er zijn een aantal vrijwilligers en bekenden van Arjati gevraagd om actief deel te nemen. 

Cynthia Peters zat in het panel van de derde generatie en zij schrijft hierover: 

‘Of ik in een panel wilde als vertegenwoordiging van de derde generatie voor zo’n 150 man. 

Ik kon deze keer zonder aarzeling JA zeggen. Het ging niet om de dingen juist te formuleren of de juiste dingen formuleren, het zou gaan om mijn eigen verhaal. En laat ik nu op een punt van mijn leven zijn dat ik mijn verhaal ‘gewoon’ kan vertellen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen perspectief, maar de waarheid heeft geen vaste verblijfplaats. 

Die dynamiek ondervind ik steeds opnieuw tijdens mijn zoektocht naar mijn/de Indische geschiedenis, alles waarvan je dacht dat gisteren waar is, is morgen een leugen. 

Onwetendheid is ‘het leugen’ 

De Gouden Cirkel wilde graag meer weten over het Indische verhaal. Tijdens een eerdere bijeenkomst over Multatuli kwamen de bestuursleden erachter dat ze weinig wisten over de Indische geschiedenis en rol van Nederland. 

Ze gaven de tweede en derde generatie daarom een podium. Voor onze verhalen én onze muziek. 

Nu ik dit schrijf, kom ik erachter dat ik het spannender vond wat het Indische deel van de zaal van mijn verhaal vond dan de rest. Verhoudingen in Nederlands-Indië, de hiërarchie ook onder de Indische mensen, onbewust werkt dat dus blijkbaar nog door ;-). Uiteindelijk gaat het erom dat alle generaties hun verhaal vertellen, zodat onze geschiedenis zichtbaar wordt. We willen dit doorgeven, de urgentie is enorm. 

Voor mij was het de eerste keer dat ik voor zo’n grote groep een stukje van mijn verhaal deed. 

De reacties en interesses, het was hartverwarmend. En ondanks dat het ging over het Indische verhaal, zat er ook iets universeels in, namelijk het ontdekken van je identiteit, wie ben ik nu eigenlijk, ondanks de omstandigheden en mijn geschiedenis. Dat was voor de Belanda’s die ik sprak heel herkenbaar. 

De waarheid heeft zich weer verplaatst op deze avond.’ 

Door Cynthia Peters 

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management