Indische Salon in Breda

Als laatste activiteit van Stichting Arjati voor de Bredase Maand van de Geschiedenis staat op zondag 30 oktober van 13.30 uur – 17.00 uur de Indische Salon gepland. Met de Indische Salon geeft het Indisch Herinneringscentrum samen met regionale organisaties invulling aan activiteiten, die gerelateerd zijn aan Indisch Cultureel Erfgoed. Voor Stichting Arjati de gelegenheid tijdens deze Indische Salon het thema van de Maand van de Geschiedenis Wat een ramp te verbinden met Het Einde van Nederlands Nieuw-Guinea.

Toegang tot deze middag kost 5 euro. Koop je ticket hier. Dit bedrag is inclusief entree, een kopje koffie/thee en wat lekkers.

Programma

Het programma wordt gehouden in het auditorium van het Stedelijk Museum Breda en start met een korte lezing over de geschiedenis van Nederlands Nieuw-Guinea tot 1962 door historicus Bert Oudenhoven. Vervolgens vertelt Nico Jouwe over de gevolgen van het einde van Nederlands Nieuw-Guinea voor de originele bewoners (de Papoea’s), de Nederlandse, de Indische en de Molukse gemeenschap. Hoe hebben ze de periode van 1 oktober 1962 tot 1 mei 1963 (toen Indonesië de macht overnam) beleefd? Diegenen die niet in West-Papoea wilden blijven, waren gedwongen om naar Nederland te gaan. Wat gebeurde er met diegenen die achter bleven?

Naast deze lezingen vindt er een panelgesprek plaats, waarbij een aantal stellingen met het publiek gedeeld wordt. Als moderator treedt Basile Lemaire op. Het panel bestaat uit Monique Verhoeckx, Charlene Vodegel, Bert Oudenhoven en Nico Jouwe.

Het muzikale intermezzo gedurende de middag wordt verzorgd door Sonny Rering en Demi Poortman.

Praktische informatie

Datum : Zondag 30 oktober 2022
Tijdstip : 13:30 uur – 17.00 uur
Locatie :  Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22, 4811 GH Breda
Tickets : 5 euro te bestellen via het Indisch Herinneringscentrum

Wist u dat …

in de bibliotheek van de Nieuwe Veste sinds 1 oktober jl. de expositie Nieuw-Guinea gehouden wordt? Hebt u de expositie nog niet gezien, dan heeft u nog tot donderdag 27 oktober a.s. de gelegenheid om deze te bezoeken. De expositie is te bezichtigen tijdens openingsuren van Bibliotheek Nieuwe Veste, Molenstraat 6 in Breda.

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management