Blind Walls Gallery

De onthulling viel samen met de opening van de Open Monumenten Dagen. Een mooi begin van een cultureel weekend.

Na eerst gastvrij in de ‘Teruggave’ te zijn ontvangen met koffie, thee en wat lekkers gingen we tegen 10.00 uur naar buiten voor de onthulling van de muurschildering van de Poolse kunstenaar Otecki. Deze was geschilderd op de zijgevel van ‘De Teruggave’ aan de Gasthuisvelden. De muurschildering is gemaakt als eerbetoon aan de mensen die hun leven hebben gegeven tijdens de bevrijding van Breda op 29 oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanislaw Maczek.  Hierbij heeft de kunstenaar Otecki aka Wojciech Kołacz, zich laten inspireren door een bijzondere foto uit het Stadsarchief Breda. Op de foto is te zien hoe twee buurmeisjes, Ria Vermeulen-Welten en Ineke van Wijck, boodschappen schrijven op een van de binnenrollende Poolse tanks.

Dennis Elbers, oprichter van Blind Walls Gallery, heette iedereen welkom en was blij met de grote opkomst zo vroeg op een zaterdagochtend. Ook wethouder Marianne de Bie liet horen hoe trots ze was op de stad Breda, waar dit weekend allerlei cultureels stond te gebeuren. Kort ging ze in op het verhaal waarop de schildering gebaseerd was.

De onthulling werd symbolisch gedaan door een optreden van twee danseressen van DansNest, die de wervelende dans ‘Vrij’ opvoerden. Een bijzonder optreden, waarbij de complete locatie rondom de muurschildering gebruikt werd. Geboeid keken we naar de danseressen, die het verhaal van de twee buurmeisjes Ria en Ineke tot leven lieten komen.

Ria, één van de meisjes, inmiddels 92 jaar oud, was ook aanwezig en werd naar voren gevraagd. Onder luid applaus werd ze ontvangen en nog een keer schreef ze een woord van dank op het bord, dat bij de muurschildering geplaatst wordt.

Het was een bijzondere ochtend. Temeer omdat ook bij het Indisch Museum, selamanya di dalam hatiku, aan de Joseph Poelaertstraat in Breda een muurschildering in opdracht van Blind Walls Gallery gerealiseerd zal worden. Dit als onderdeel van het project Brabant Remembers.

De muurschildering op de muur van het Indisch Museum wordt ontworpen door kunstenaar Nasbami. Hij laat zich inspireren op het verhaal van Frans en Miep, twee Bredanaren die in toenmalig Nederlands-Indië smoorverliefd op elkaar worden. Hun relatie was echter van korte duur: Frans kwam om tijdens een nachtelijk vliegoefening en Miep kwam met haar jonge kinderen in een Jappenkamp terecht. Miep overleefde de oorlog en keerde later met haar kinderen terug naar Breda.

Stichting Arjati kan niet wachten om u uit te nodigen voor de onthulling van deze muurschildering. Graag tot dan!

 

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management