Aankondiging Herdenking 15 augustus 1945

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en kwam er een einde aan de Japanse overheersing in Nederlands Indië. Helaas was de net verworven vrijheid van korte duur en brak de verschrikkelijke Bersiap periode aan. Het begin van een nieuwe oorlog die nog eens 4 jaren duurde.

Om hier gezamenlijk bij stil te staan, gaan op donderdag 15 Augustus 2019 de vlaggen half stok en worden door heel het land herdenkingen georganiseerd. Zo ook in Breda, waar Stichting Arjati als vanzelfsprekend de Indië Herdenking houdt bij het Indië monument in de tuin van Woonzorgcentrum Raffy aan de Bernard de Wildestraat 400.

Als thema heeft Arjati gekozen voor ‘ontdek gisteren, begrijp vandaag’. Een terugkerend thema waar Arjati het afgelopen jaar meerdere keren aandacht voor gevraagd heeft. Want als je weet wat je ouders, voorouders hebben meegemaakt, onder welke omstandigheden zij het leven leefden/lieten, hun keuzes (moesten…) maken, ga je steeds meer begrijpen van jezelf. Maar ook van onze wereld waarin wij leven, het waarom steeds beter begrijpen waardoor oordelen overgaat naar respect voor de ander en voor jezelf en begrip voor de keuzes die gemaakt zijn. Het geeft ons richting hoe vandaag de dag met elkaar om te gaan en hoe we vrede kunnen koesteren.

De Indië Herdenking begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 15.15 uur. Aangezien de herdenking klokslag om 14.00 uur begint, wordt iedereen verzocht ruimschoots aanwezig te zijn. Na afloop zijn het grand café en de toko van Woonzorgcentrum Raffy geopend en is er ruimte voor ontmoeting. Ook is er een 2e hands boekenverkoop van aan Nederlands Indië gerelateerde boeken en zullen vrijwilligers van Arjati aan de hand van een kleine tentoonstelling het Indisch Museum, selamanya di dalam hatiku, presenteren. De leerlingen van KBS Kievitsloop laten zien hoe zij het afgelopen schooljaar betrokken zijn geweest bij de adoptie van het Indië monument.

Tegen 16.30 uur is het mogelijk om een warme maaltijd te gebruiken. Hiervoor dient u zich wel op te geven. Dit kan tot maandag 12 augustus door een bedrag van 7 euro over te maken op bankrekeningnummer NL13RABO0300029454 van Stichting Raffy onder vermelding van Herdenking 2019.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Magda Wallenburg via e-mail m.wallenburg@arjati.nl of telefoonnummer 076 5225150 (Raffy).

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management