Nog even nagenieten…

Een paar weken terug mochten we ons 10-jarig jubileumfeest vieren met het Brindofestival. Op zaterdag 25 mei was het dan zover. Met vele vrijwilligers werd er hard gewerkt om er een mooi feest van te maken. En een mooi feest is het zeker geworden.

Om 08.30 uur gingen de deuren van Buurthuis Toma open en konden we beginnen met de opbouw van alle spullen. Maar eerst moesten de aanhanger en de auto’s van verschillende vrijwilligers uitgeladen worden, die propje vol waren. Terwijl er in snel tempo werd uitgeladen, werden de tafels en stoelen op hun plek gezet en konden de tafels en de tentoonstelling ingericht. Dankzij het vernuftig denkwerk van Ad en het goede draaiboek van Dewi liep alles gesmeerd.

 

Om 12.30 uur konden we dan ook in alle rust genieten van een Indische warme maaltijd, die door de kookploeg (Carl, Lennie en Anita) was voorbereid. Tijdens de maaltijd werden ook een aantal vrijwilligers, die al vanaf de beginperiode actief zijn bij Stichting Arjati, in het zonnetje gezet.

De eerste bezoekers kwamen al binnen. En terwijl Arjati band & Friends als eerste hun muzikale kwaliteiten lieten horen, namen alle vrijwilligers hun plaats in. En na het welkomstwoord van de voorzitter Magda Wallenburg was het Brindofestival echt begonnen. Het programma bracht niet alleen muziek, maar ook een Indisch sprookje verteld door Ernst, dans door Sekar Ayu en de enige echte Brindoquiz door Charlene en Elly. Dit alles werd aan elkaar gepraat door Linda van Geffen. Moeiteloos – alsof ze nooit anders gedaan had – leidde ze de artiesten door de middag en de avond heen.

Er was een gevarieerd programma gemaakt waarin de muziek, (indorock, krontjong muziek etc..zowel door jong en ouder…) cultuur (ware Indonesische dans!) achtergrond geschiedenis Nederlands-Indië, vertelling van een sprookje op zijn Indisch en natuurlijk het Indisch eten (met ook de Indische lekkernijen) en een ware geschiedenis Nederlands- Indië quiz niet ontbraken!

Het werd een prachtig feest ook letterlijk van herkenning! je kent het
wel…wie bent u ook alweer…en dan blijkt dat het de oude vriendin van jouw moeder is……

Ik zelf ben geboren in Nederland, mijn ouders waren Indisch, maar ik zelf ontdekte mijn eigen roots pas echt vanaf mijn 50 ste…die 25 ste mei danste ik mee met het poco poco (Indische linedance) en zag jong en oud ,zelfs een 80-er, charmante Indische dame met stok, mee dansen…en nog zo sierlijk..Deze charmante Indische dame op hoge leeftijd (zou zomaar ook al 90 kunnen zijn..) Dansend met haar stok symboliseerde zij voor mij op dat moment het letterlijke stokje overdragenvan onze geschiedenis Nederlands Indië. Dat wij van de 2 de generatie Indische Nederlanders, onze generatie begint zoetjes aan al bijna de oudste generatie Indische Nederlanders te worden, dit stokjegoed en zorgvuldig over mogen blijven dragen aan de volgende generaties. Maar zeker ook aan allen die hier graag meer van willen weten.

Elly Hoed

Naast het podiumprogramma was er meer te doen. Zo presenteerde het Indisch Museum zich en was er aandacht voor 10 jaar organisatie Indië Herdenking in Breda. De pentekeningen van de hand van Bud Doove konden natuurlijk niet ontbreken en een tafeltje met snuisterijen gaf bezoekers de kans om niet met lege handen thuis te komen.

Ik kan zeggen dat het Brindo festival 2019 voor mij een hele bijzondere dag was. Fijn dat wij niet alleen het 10-jarig bestaan van Arjati konden vieren maar ook een beetje het 1-jarig bestaan van het Indisch Museum. Dit middels een tafel vol spulletjes en boeken uit het Indisch Museum. Reacties van de bezoekers die een kijkje kwamen nemen bij de tafel waren divers. Een enkeling had al eens een kijkje genomen in het Indisch Museum. Zou graag nog een keer terug komen. Een ander had wel eens via via van het bestaan van het museum gehoord. Maar voor een aantal mensen was het bestaan van het Indisch Museum geheel onbekend. Zij waren nieuwsgierig en komen graag een keer een kijkje nemen. Er volgden ook leuke gesprekjes! Al met al hele leuke reacties van de mensen die langs de tafel liepen. Tussen al het lekkere eten, muziek door hebben we ons museum goed kunnen promoten.

Complimenten voor alle mensen die het Brindo festival tot stand hebben gebracht ! Wat mij opviel was dat alle mensen van Arjati zo enthousiast zijn. Een fijne club mensen waar ik me op mijn gemak voel. Op naar het volgende Brindo festival zou ik zeggen.

Helma van Ham

En als er behoefte was aan rust, dan kon men naar de ruimte waar de workshop ketupat werd gegeven. In de ochtend waren vrijwilligers al druk in de weer om repen papier aan elkaar te plakken, zodat tijdens de workshop men alleen maar de aandacht hoefde te richten op de aanwijzingen van mevrouw de Calonne. Zo gemakkelijk bleek het allemaal niet te zijn.

Mevrouw de Calonne is heel bedreven in het maken van rijstmandjes. Ze heeft er veel gemaakt in Indonesië in het kamp van bananen of kokosblad. Nu maakt ze de mandjes van papier of lint. Daar ze graag haar kennis wil overbrengen was het voor ons een hele klus. We kwamen vingers tekort. Maar dat mocht de pret niet drukken. We hebben ontzettend gelachen en willen het graag nog eens over doen. We blijven oefenen.  

Ria Carli

Ook de kinderen konden zich hier in alle rust terug trekken. De limonade stond klaar en verschillende kleurplaten van Roodkapje, de boze wolf en natuurlijk grootmoeder lagen te wachten om ingekleurd te worden. Ook Naran was weer aanwezig met haar schminkdoos om de kinderen de meest prachtige gezichten te geven.

En terwijl in de middag Arjati band & Friends en Dewi & Friends voor de muziek zorgden, waren in de avond 4Inbox en Rocking Teens aan de beurt. Zo was er over heel de dag en avond qua muziek voor ieder wat wils en wisselden type bezoekers elkaar af.

Om 22.30 uur sloot de bar en moesten we tegen de laatste gasten echt zeggen dat de deuren gingen sluiten. Inmiddels was buiten alles opgeruimd en kon binnen begonnen worden met het opruimen. Met een laatste krachtinspanning werden de auto’s volgeladen en Toma spic en span weer opgeleverd. Iets over twaalven gingen we allemaal met een voldaan gevoel naar huis. Allen bedankt die dit lustrumfeest met ons mee heeft willen vieren!

Foto’s van het Brindofestival volgen zo snel mogelijk. Deze kunt u vinden in het foto album van Stichting Arjati.

Het Brindofestival is mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers en bevriende muzikanten, donaties van particulieren en een bijdrage van de Gemeente Breda.

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management