Een mooie Indische Winter

Het festival Indische Winter is voorbij. Hoe bijzonder was het om op verschillende locaties in Breda een maand lang getrakteerd te worden op activiteiten, geënt op cultureel Nederlands Indisch erfgoed.

Stichting Arjati is trots, dat zij hier een bijdrage aan heeft mogen leveren. Eén van die bijdragen was een presentatie over het Indisch Museum, selamanya di dalam hatiku, als erfgoedmuseum op zondag 23 december 2018.

 

Presentatie Magda Wallenburg, voorzitter Stichting Arjati, met aansluitend concert  Eduard Sebastian en Noortje Huiskens

Het was al vroeg druk in Café Lanzas, waar de eerste bezoekers in afwachting waren van de presentatie over het Indisch Museum als (im)materieel erfgoed museum, met aansluitend het concert van leden van het Sebastian Ensemble. In het auditorium was nog een laatste soundcheck en nadat de pisang goreng en spekkoek onder de bezoekers verdeeld werd, kon iets na 11.00 uur het programma beginnen.

Het was een indrukwekkende lezing over achtergrond geschiedenis Nederlands Indië en hoe het Indisch Museum er gekomen is, waarbij Magda sprak vanuit haar eigen levenservaring als klein meisje geboren op Nieuw Guinea in het dorp Manokwari. De slogan die tijdens de maand van de geschiedenis in oktober landelijk gebruikt werd:”Ontdek gisteren, begrijp vandaag” heeft Magda als rode draad in haar, dicht bij zichzelf staande lezing gebruikt. Als je weet wat je ouders, voorouders hebben meegemaakt, onder welke omstandigheden zij het leven leefden/lieten, hun keuzes (moesten…) maken, ga je steeds beter begrijpen van jezelf maar ook van onze wereld waarin wij leven…het waarom steeds meer begrijpen waardoor “oordelen” overgaan naar respect voor de ander en voor jezelf….je mag zijn wie je bent….

 

Magda begon haar verhaal met het 1 ste gedicht in haar poesiealbum waar haar geboorteplaats “Manokwari” in voorkwam en als klein meisje in Nederland opgroeiend, haar steeds opnieuw de vraag werd gesteld: Waar ligt dat?

Tijdens de lezing liet Magda de ketting van haar Indonesische grootmoeder zien, die ze op dat moment om haar hals droeg.

En die bijna zonder iets te zeggen de geschiedenis van haar grootmoeder, maar ook die van Magda vertelt….

Tastbare herinneringen die de tand des tijds hebben overleefd en waardoor verhalen van vroeger niet verloren gaan maar steeds doorverteld, overgedragen mogen worden.

Zoals Magda zelf haar eigen verhaal heeft verteld, zo hoopt Magda dat het Indisch Museum deze prachtige functie ook mag hebben voor al de velen van Nederlands Indische afkomst, maar ook de vele Nederlanders die op welke manier dan ook, met het voormalig Nederlands Indië verbonden zijn. Dat Het Indisch Museum de plek mag worden waar vergeten verhalen  niet verloren gaan maar  verteld mogen worden; dat het Indisch Museum steeds meer een plaats mag zijn waar mensen zich even thuis, senang voelen.

Ons Indisch Museum heeft de naam:.selamanya di dalam hatiku gekregen. Dit betekent in het Nederlands: voor altijd in mijn hart. Dat ieder die ons Indisch Museum bezoekt, dit ook zo mag voelen.

Na de prachtige  lezing van Magda was aansluitend een ingetogen, mooi muzikaal concert van twee leden van het Sebastian Ensemble; Eduard Sebastian en Noortje Huiskens.

 

Zoals ook het programma vermeldde: Sebastian weeft zijn karakteristieke melodieën door de verschillende muziekstromingen heen. Zo ervaarde je het als toehoorder ook, waarbij tussen de muziek door Eduard iets meer over de achtergrond van de muziekstukken vertelde. De muziek van het Sebastian Ensemble met teksten waarin je heimwee maar ook hoop in proefde, sloot prachtig aan op de lezing van Magda.Vooral toen wij als toehoorders in een van de nummers, een karakteristieke Nederlands Indische melodie herkenden.

Met dit kleine ingetogen concert van het Sebastian Ensemble kon deze ochtend niet beter afgesloten worden.

Tekst: Elly Hoed

Foto’s credits: Elly Hoed met toestemming van Eduard Sebastian

Steun Stichting Arjati
Laatste nieuws
Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management