Opening Indische Winter Breda

Zaterdag 1 december 2018 werd in het Stedelijk Museum Breda het festival Indische Winter geopend.

Dewi schreef het volgende stukje over de opening. 

De Indische winter is tijdens vergaderingen van Arjati een paar keer gevallen en ook dat een aantal vrijwilligers deel uitmaken van het festival programma. Meestal wacht ik af en krijg ik vanzelf wel te horen wanneer onze vrijwilligers aan de beurt zijn om hun bijdrage te leveren aan het programma.

Via onze voorzitter had ik een uitnodiging ontvangen voor het bijwonen van de opening van de Indische Winter op 1 december in het Stedelijk Museum in Breda. Deze keer besloot ik toch maar om naar de opening te gaan om te kijken wat het programma, de Indische winter, precies inhoudt.

Om 16:00 uur was de opening en werden we welkom geheten door de heer Dingeman Kuilman, de algemeen directeur van het Stedelijk Museum Breda. In zijn opening werd er stilgestaan bij de muzikale invloed van de Indische mensen en in het bijzonder werd er stilgestaan bij de familie Tielman en de heer Arie Mosies, die allen hun roots in Breda hebben. Na de introductie van de heer Kuilman werd het programma verder toegelicht door Ricci Scheldwacht, samensteller tentoonstelling Indische iconen en Vincent Koreman, stadscurator Stedelijk Museum Breda.

Zij stonden stil bij de mensen die het festival De Indische Winter hebben mogelijk gemaakt en het programma van heet festival werd verder toegelicht. De documentairemaakster van de film “klanken van oorsprong” Hetty Naaijkens gaf ook nog een toelichting op het ontstaan van de film en de film wordt nog drie keer in deze periode getoond.

De afsluiting van het officiële gedeelte werd door de heer Kuilman gedaan waarbij we allen werden bedankt voor onze aanwezigheid en hij nodigde ons uit om een bordje lontong met saté te halen. Saté met lontong, heerlijk, dus aansluiten in de rij en gezellig met zijn allen opeten. Vanuit onze stichting waren er naast mij nog twee vrijwilligers aanwezig, een bescheiden maar gezellig groepje.

Na het eten ben ik heel even de expositie gaan bezichtigen. Het is een tentoonstelling die geheel in het teken staat van de muziek waarbij er aandacht is voor de bekende Indische muzikanten en wat leuke zwart-wit foto’s met daarop muzikanten uit Breda, erg leuk! Ook is er een klein podium met daarop een drumstel, een gitaar, basgitaar en een installatie. Naast de vele foto’s zijn ook nog wat QR codes waarmee je de youtube filmpjes kunt opvragen, deze heb ik nog niet gekeken maar wellicht iets om aan te denken bij een bezoek.

Deze dag heb ik echt genoten, de opening was knus, mensen werden in het zonnetje gezet in verband met hun bijdrage, een leuke toelichting op het programma maar ook de mensen die ik heb mogen ontmoeten waren erg leuk en hadden bijzondere verhalen.

Als je in de buurt bent van het Stedelijk Museum Breda zou ik zeker even langsgaan en anders de website in de gaten houden. Het is een erg interessant programma!

Bij deze wil ik graag de mensen van het Stedelijk Museum Breda bedanken voor hun goede zorgen rondom de opening en iedereen die bijgedragen heeft aan de totstandkoming van dit programma en ik wens een ieder veel plezier toe bij het bezoeken van de tentoonstelling of een van de activiteiten tijdens de Indische Winter.

 

 

Hartelijke groet,

Dewi van Hoek

Programma Indische Winter

Het programma is zeer divers. Voor het complete programma vindt u hieronder een overzicht. 

 

foto's

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management