Indonesisch koken

Koken met Ibu Aries

Wordt het Indisch koken of Indonesisch koken? Ohh ja maar we hebben Ibu Aries in ons midden, een spontane vrouw uit Surabaya. Ohh Ibu Aries van Taaltraining Indonesisch? Ja die ! Zij is niet alleen taaljuffie maar haar andere passie is koken.  Dus we gaan Indonesisch koken? Jaa enak!

De jongerenwerkgroep heeft haar tweede editie kookworkshop georganiseerd in het Indisch museum op zaterdag 19 mei 2018

Op een beetje meer zon hadden we gehoopt tijdens het koken. Maar door de vrolijke, enthousiaste en behulpzame deelnemers hebben we een leuke kookmiddag met elkaar gehad en hadden we geen zon meer nodig.

Het menu bestond uit :

–          ayam panggang bumbu rudjak

–          urap-urap Surabaya

–          dadar jagung Surabaya

–          Es teler

 

Om te beginnen bij de ayam panggang. Alle ingrediënten stonden netjes klaar. De deelnemers volgden het recept en zorgden dat de bumbu (kruidenmengsel) in de pan terecht kwam, waar vervolgens de kip werd
bereid. Om een lekker geroosterd smaakje aan toe te voegen, stonden de mannen klaar bij de barbecue om het laatste tot een goed geheel te laten smaken.

 

Een frisse soort van salade met kokos was de urap arap.  Alle groenten gekookt en gemengd met de juiste kruiden.  Het bijgerecht dat erbij kwam, was dadar jagung maïskoekjes. Het was nog wel de vraag of er genoeg overbleef voor bij het eten. Want iedereen genoot van de vers gebakken koekjes die lekker warn uit de olie kwam.

Nee, geen es tjendol, maar es Teler stond als toetje. Ibu Aries legde uit dat Teler, knock out betekent. Alle zoetige dingen in één kom met verschillende vrolijke kleuren bij elkaar. Dat je eigenlijk haast over je nek moet gaan van al die zoetigheid maar dat was zeker niet het geval. Het is uiteindelijk een lekker zoetig fris toetje, en als je even je ogen dicht zou doen en dat het nog een tikkeltje warmer zou zijn, dan waanden we ons allen in een tuin in Surabaya.  Ibu Aries wilden ons in ieder geval zo laten voelen, maar of het is gelukt… dat laten we aan jullie over.

 

We hebben met elkaar gesmuld. Bedankt voor alle enthousiaste deelnemers en natuurlijk voor ibu Aries.

Terima kasih!

Tekst: Charlene Vodegel

Foto's

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management