Selamanya di dalam hatiku

Selamanya di dalam hatiku is de ondertitel van het Indisch Museum in Breda. Zaterdag 17 maart hebben de bedenkers van de naam Ellen van Nispen en Charley Bakker onder toeziend oog van burgemeester Depla, wethouder de Bie en vele belangstellenden de naam onthuld.  Dit deden ze door een ikat doek omlaag te halen, waardoor de in hout gebrande teksten zichtbaar werden. En als finishing touch daaronder de samenwerkingspartners Arjati en Raffy in glas en lood vereeuwigd.

 

Beide kunstwerken zijn door creatieve en hardwerkende vrijwilligers gemaakt en tot op de laatste dag waren er nog wat inspanningen nodigen om het voor elkaar te krijgen. Maar met vereende krachten is het gelukt. Djempol Ad. djempol Anita!

Eigenlijk staat met vereende krachten (sama-sama) voor alles wat we met Stichting Arjati doen. Vanaf het moment dat de plannen voor een Indisch Museum vaste vorm ging aannemen, is er door vele vrijwilligers van Arjati met vereende krachten toegewerkt naar de officiële opening  en naamsonthulling op zaterdag 17 maart 2018. De bestaande groep vrijwilligers van Arjati werd versterkt door een aantal nieuwe vrijwilligers, die zich specifiek met het Indisch Museum ging bezighouden, waaronder de taken van gastvrouw en gastheer de meest zichtbare was. Dit gaf het museum de mogelijkheid om van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 uur – 16.00 uur open te zijn voor bezoekers. Achter de schermen ging men aan de slag met categoriseren van  voorwerpen en boeken en moesten verschillende grote en kleine klussen nog opgepakt worden.

Een hele grote klus was het netjes maken van de voor- en achtertuin en alsof het zo moest zijn, kregen we met  de vrijwilligersdag van NLDoet een kans om deze klus met vrijwilligers voor 1 dag te klaren. Wat voor een geweldige ervaring dit was, kunt u lezen in een ander artikel op onze website. En ja, ook deze klus was met vereende krachten geklaard.

Alles was klaar om er een mooie dag van te maken en het programma, dat buiten zou starten op de strak betegelde voortuin (ook gedaan door vrijwilligers) om na de openingshandeling in groepjes het museum binnen gaan, konden we door de verwachte slechte weersomstandigheden niet door laten gaan. Het gehele programma moest verplaatst worden naar binnen en dat was maar goed ook. Want het was buiten ijskoud.

 

Helaas had de verplaatsing naar binnen ook mindere kanten. Het grote aantal bezoekers overtrof onze stoutste verwachtingen en al snel bleek het museum overvol.De noodzakelijke verhuizing naar binnen zorgde al direct voor ruimtegebrek.

Iets over twee uur begon Magda Wallenburg, voorzitter van Stichting Arjati, haar toespraak. Zij bedankte de aanwezigen vertelde hoe trots ze was op de vrijwilligers (waarvan enkele ook van Raffy) die het mogelijk hebben gemaakt de naamsonthulling op deze manier te vieren. Ze sprak haar waardering uit naar wethouder de Bie – met cultureel erfgoed in haar portefeuille – en burgemeester Depla voor hun beider aanwezigheid.

 

Na een korte terugblik op hoe het museum tot stand is gekomen en het benoemen van de ervaringen van museumbezoekers van de afgelopen maanden, vroeg ze aandacht voor een stukje live cultureel erfgoed. En wie anders dan Eduard Sebastian en zijn vrouw Noortje konden dit het beste laten horen. Twee krontjong liedjes vanuit Sebastians perspectief  werden tijdens dit mini-concert ten gehore gebracht en sommige bezoekers zongen zachtjes mee.

 

Na deze mooie, unieke, instrumentale bijdrage hielden wethouder de Bie en burgemeester Depla een korte toespraak met mooie woorden voor het initiatief, voor gemeenschapszin en de plek die het Indisch Museum – een plek voor overdracht van verhalen – in Breda inneemt. Het maakt Breda weer een stukje rijker. En na de toespraken werd een cadeau namens de gemeente Breda aan Magda overhandigd. Voor het cadeau zal een mooie plek gezocht worden in het museum.

 

 

Vervolgens werd degenen die de kou wilden trotseren verzocht om naar buiten te gaan. Daar stonden Charley en Ellen al bibberend klaar om de naam van het museum te onthullen. Nadat ook Magda zich gevoegd had naast de burgemeester, werd het sein gegeven en lieten Charley en Ellen het mooie ikat doek onder luid applaus zakken. De naamsonthulling was een feit.

 

De diehards bleven buiten nog napraten, maar de meesten vluchtten weer naar binnen. Daar stonden gastvrouwen klaar om iedereen van tjendol en stroop susu te voorzien. Lagen er Indische koekjes op tafel als spekkoek, sponscake, klepon, wadjik e.a. En tussen alle bedrijven door werd er ook nog rond gegaan met pangsit. Ook hier weer de handen op elkaar voor de vrijwilligers, die voor de verschillende hapjes/koekjes en drankjes gezorgd hebben.

Als verrassing werd Magda door Liesje de Leeuw, mede verantwoordelijk voor het categoriseren van de voorwerpen in het museum,  naar voren geroepen. Daar werd haar als dank voor haar inspanningen een mooi ingelijst batik schilderij – gemaakt door haar schoonzoon – aangeboden. Onder de indruk van dit cadeau ontkwam Magda er niet aan om een kort praatje te houden over de vanuit haar opvoeding vanzelfsprekende Indische cultuur, wat nu tot erfgoed verheven wordt. Hoe mooi is dat niet om daar met zovelen, ieder vanuit zijn eigen perspectief, vorm aan te mogen geven. De hele middag bleef het druk. Bezoekers kwamen af en aan en om 17.15 uur werden de bezoekers erop geattendeerd dat het museum ging sluiten. Ook nu weer werd er met vereende krachten gezorgd, dat het museum schoon en in originele staat weer achtergelaten werd.

 

Veel mooie orchideeën, bloemen en plantjes, lekkernijen en allerlei andere cadeautjes, waaronder het cadeau van de gemeente Breda en een prachtig ingelijst batikschilderij zijn de stille getuigen van deze bijzondere dag. Het was een waar feest.

Stichting Arjati bedankt iedereen die aanwezig was en allen die op een of andere manier hebben bijgedragen om deze dag mogelijk te maken.

Terima kasih banyak dan sampai bertemu lagi!

Foto's

Stichting Arjati

Jan Willemstraat 9

5103 AD Dongen

info@arjati.nl

Indisch Museum

Joseph Poelaertsstraat 1

4827 EL Breda

indischmuseum@arjati.nl

Volg ons op onze socials

Design en beheer: Banse Project Management