Persoonlijke verhalen

Interviews door Kees Wouters, historicus,  in opdracht van het Bredaas Stadsadsarchief, vastgelegd op film. (Kees heeft vele interviews gehouden. Helaas moeten door het vernieuwen van de website van het Bredaas Stadsarchief deze interviews opnieuw geplaatst worden op de website. Zodra deze interviews geplaatst zijn, zal er een verwijzing naar de interviews op deze pagina geplaatst worden.)

Renée Fokke, het jappenkamp

Renée Fokke, leven in Nederland

 

Bibliotheek Stichting Arjati

In de bibliotheek van Stichting Arjati worden verschillende verslagen, documenten en levensverhalen van mensen bewaard, die opgeschreven zijn door vrijwilligers van Arjati. Deze kunnen op verzoek ingekeken kunnen worden.

De heer Bouwens: Mijn ervaringen als KNIL-militair in de periode 1942 – 1945

8 Maart 1942 is allemaal begonnen. Ik was 19 jaar en sinds een jaar in dienst bij het KNIL in Bandung. Daar werd het hele 20e bataljon gevangen genomen door de Japanners en gevangen gezet in de kazerne.  De eerste opdracht die wij kregen was om elkaar helemaal kaal te scheren.

Mevrouw Bounin: periode 1940 – 1945

Ik was een meisje van 17 jaar en had in Bandoeng een spoedcursus als verpleegster gevolgd.  In geval van oorlog , en dat dreigde gauw te gebeuren, was ik ingedeeld bij de mobiele afdeling van het Rode Kruis.

Het verhaal van  Tiny Meelhuysen: periode 1940 – 1949

Mijn zus Astrid heeft me al meerdere malen gevraagd om iets over de oorlog te schrijven. Zij is geboren in 1940 en kan zich niets herinneren van die tijd. Ik ben van 1927 en was in die chaotisch hectische dagen dus een tiener van 14 jaar.

 

Naast persoonlijke verhalen bewaart Stichting Arjati boeken met een Indisch of Moluks karakter. In de nabije toekomst zal een overzichtslijst verschijnen van boeken, die Stichting Arjati in haar bezit heeft.