DVD’s – Documentaires

Klik op de link of op de foto voor meer informatie. Voor dvd’s zonder mogelijkheid om door te klikken naar een originele website, informeert Arjati over mogelijkheden waar deze dvd’s te koop zijn. Wij zijn erg benieuwd naar uw reacties over onderstaande dvd’s.

 

 

Het jaar 2602; documentaire over kinderen in de Jappenkampen

portal_2602_posterHet jaar 1942 werd volgens de Japanse jaartelling het jaar 2602. In deze documentaire vertellen kinderen wat ze meegemaakt hebben tijdens hun verblijf in de Japanse burgerinterneringskampen. Het perspectief van het kind is het dwingende uitgangspunt.

 

 

 

 

Soerabaja Surabaya

soerabaja surabyaHenk Kemper, woonachtig in Breda, overleefde de moordpartij in de Simpang Sociëteit en werd door de Ghurka’s uit de gevangenis in de Werfstraat bevrijd. Zijn verhaal wordt o.a. verteld in deze film; een tropische revolutie in het najaar van 1945.

 

 

 

 

Krontjongan, vertellingen uit de Indische muziek

vertellingen indische cultuur 001Ruim 8 uur durende muziek. Een dwarsdoorsnede van 100 jaar Indische muzieksmaak, een dwaaltocht door het Indisch muzikaal collectief geheugen, een voorstel tot object bepaling voor onderzoek naar de Indische-muziek-geschiedenis. Een blik op het Indisch verleden en uitzicht op de toekomst van de Indische muziek. Op basis van een uur vertellingen uit de Indische cultuur. Vermeldenswaard is dat o.a. stemmen te horen zijn van bewoners en bezoekers van Woonzorgcentrum Raffy te Breda. De dvd is een co-produktie van SiC, IWI en Sebastian Productions. Te koop via  seriese@xs4all.nl voor 18 euro (incl. verzendkosten).

 

10.000 dingen, vertellingen uit de Indische cultuur

 

10.000 dingen dvd 001Deze vertellingen gaan over koken, familieleven, de landverhuizing naar Nederland, de oorlogen, over de inburgering hier of elders, over door emigreren etc. etc. Tevens  bevat deze dvd een spel voor de tweede generatie ‘Barang voor onderweg’ . Te koop via seriese@xs4all.nl voor 13 euro (incl. verzendkosten).

 

 

 

 

Op weg naar een betere toekomst

op weg naar een betere toekomstEen documentaire over de ervaringen van Indië veteranen gemaakt door cadetten van het IBP KMA Breda. De documentaire bevat interviews, die omlijst zijn met historische beelden en laat het contact zien tussen cadetten en veteranen. De documentaire is een produkt van de samenwerking tussen KMA Breda, Stichting Woonzorgcentrum Raffy en Stichting Arjati. Bent u geïnteresseerd in deze documentaire, neemt u dan contact met ons op via info@arjati.nl

 

 

Arigato door Sandra Beerends 

arigatonwArigato gaat over een Indische oma die met haar kleindochter Toet een dagje naar het strand gaat. Als Toet met Koh, een Japans jongetje, gaat spelen, komen oma’s weggestopte oorlogsherinneringen aan de voormalige bezetter in alle hevigheid naar boven. Oma belandt in een emotionele nachtmerrie en verwart onschuldige gebeurtenissen met haar traumatische ervaringen en de dood van haar vader. Op subtiele wijze probeert ze haar kleindochter uit te leggen wat er aan de hand is en Toet blaast de ‘pijn’ weg. Koh, heeft alles gezien en maakt een verzoenend gebaar in de vorm van een bijzonder schelpje dat hij haar geeft. Oma overwint haar aversie en bedankt hem in zijn eigen taal : ‘Arigato’.